Η εταιρεία

Είμαστε η Principia

Η εταιρεία Principia δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών πάρκων και επενδύει σε ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας με στόχο να συμβάλει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας προς ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον.

Το χαρτοφυλάκιο Principia περιλαμβάνει 64 έργα υπό λειτουργία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 566MW και 2 φωτοβολταϊκά πάρκα, υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 11MW.

Η Principia συστάθηκε τον Μάρτιο του 2024 από τους μετόχους της, την Enel SpA και τη Macquarie Asset Management. Προηγουμένως, λειτουργούσε από το 2008 ως μέρος της Enel Green Power στην Ελλάδα.

Τα κεντρικά μας γραφεία βρίσκονται στο Μαρούσι Αττικής και απασχολούμε πάνω από 150 εργαζόμενους σε διάφορους τομείς.

Οι Αξίες μας!

01 We Care
02 Efficiency
03 Trust
04 Resilience

Η Αποστολή μας

We drive the energy transition with innovative solutions, by pioneering towards a better future and by caring for the prosperity of local communities

To όραμά μας

Empowering a Sustainable Tomorrow

Η Ιστορία μας

2008

Ιδρύεται η Enel Green Power Hellas, με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η εταιρεία αποτελεί θυγατρική της Enel, του πολυεθνικού ομίλου εταιρειών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, και ξεκινά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα με την εξαγορά έργων σε λειτουργία (83 MW) και υπό κατασκευή (43 MW).

2011

Έχοντας ήδη σε λειτουργία 141 MW αιολικής ενέργειας, η εταιρεία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και φωτοβολταϊκά έργα, με τις εξαγορές 7 πάρκων.

2012-2013

H εταιρεία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 23 ακόμη φωτοβολταϊκά έργα (σε λειτουργία και υπό κατασκευή), συνολικής ισχύος 64 MW. Στο τέλος του 2013, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των έργων της εταιρείας ξεπερνά τα 306 MW.

2019

Εγκαινιάζεται ο Καφηρέας, το μεγαλύτερο αιολικό έργο σε λειτουργία στην Ελλάδα, αποτελούμενο από 8 αιολικά πάρκα με 73 ανεμογεννήτριες και συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 167,9 MW.

2020

Η Enel Green Power Hellas αναδεικνύεται πρώτη στον θεσμό Great Place to Work, ως Best Workplace στην Ελλάδα.

2021

Τίθεται σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο Βαμβακιές. Παράλληλα, ξεκινά στην Κοζάνη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Vamvakies a Social Green Project με άξονα την αγροδιατροφικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αποσπώντας κορυφαίες διακρίσεις.

2022

Ξεκινά η κατασκευή του νέου «πράσινου» έργου της εταιρείας, το Πέρασμα. Η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, και αποτελείται από 7 έργα, των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται στα 95 MW. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της εταιρείας μέχρι σήμερα.

2023

Ολοκληρώνεται η πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas από την Enel SpA στην Macquarie Asset Management. Οι δυο εταιρείες προχωρούν στη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας.

2024

Ιδρύεται η Principia, με βασικούς μετόχους την Enel SpA και τη Macquarie Asset Management. Στόχος της Principia είναι να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε ένα καθαρότερο, πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Συλλογή