Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ισότητα για Όλους

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, διοργανώσαμε, για όλους τους συναδέλφους μας, την εκδήλωση «Disability: Συμπερίληψη, Εξοικείωση, Ενεργοποίηση», προσκαλώντας στα γραφεία μας τρεις ξεχωριστούς ανθρώπους που ξεπέρασαν τα εμπόδια για να χαράξουν τη δική τους μοναδική πορεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ, το Δεκέμβριο του 1992. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας, και το ποσοστό απασχόλησης για άτομα με αναπηρία τείνει να είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό του γενικού πληθυσμού σε πολλές χώρες.

Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

Συνεχίζουμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, της οποίας πυλώνες είναι οι ίσες ευκαιρίες και η συμπερίληψη. Καθώς οικοδομούμε τον κόσμο του αύριο, ενισχύουμε την συνύπαρξη όλων των πολιτισμών, ηλικιών, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και ενθαρρύνουμε μια κουλτούρα συμπερίληψης και ισότητας. Μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας, επιδιώκουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία, τους συνανθρώπους μας και τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής και με σκοπό την εξοικείωση και ενεργή μας συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών, καλέσαμε στα γραφεία μας τη Χρυσέλλα Λαγάρια, τον Άγγελο Πεντάρη και τη Χριστιάννα Ταμπουρατζή, για μια ειλικρινή συζήτηση πάνω στη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία. 

Προσωπικές ιστορίες

Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης μας μάς διηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Η Χρυσέλλα Λαγάρια είναι εκ γενετής τυφλή και εργάζεται για την ένταξη και την αλληλεπίδραση των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, συνιδρύοντας την επιχείρηση Black Light. Ο Άγγελος Πεντάρης, ο οποίος από τεσσάρων μηνών διαγνώστηκε με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία, έκανε πραγματικότητα το όνειρο του να σπουδάσει μουσική και να γίνει ντράμερ. Η Χριστιάννα Ταμπουρατζή είναι μητέρα δύο παιδιών ΑμεΑ, τα οποία παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα στο Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού.

Οι ομιλητές μοιράστηκαν με όλους μας τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, την καθημερινή τους προσπάθεια να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις διακρίσεις, αλλά και τη σημασία της ενημέρωσης όλων για την αναπηρία και τις συνθήκες της, ώστε όλοι μας να αποτελούμε μέρος της ίδιας Κοινωνίας των Πολιτών, με σεβασμό και απόλυτη ισότητα.

Χτίζοντας γέφυρες

«Η κοινωνία μας δυσκολεύεται να αφομοιώσει το γεγονός πως δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι ίδιοι για να ‘της χωράμε’. Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε γέφυρες ανάμεσα σε ανθρώπους, τυφλούς και βλέποντες για να φτιάξουμε έναν κόσμο περισσότερο συμπεριληπτικό για όλους και όλες. Καλούμε τους πάντες να βάλουν ένα λιθαράκι ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να συμπεριλαμβανόμαστε στην πράξη, στον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό που γίνεται σήμερα, θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή,» σημείωσε η Χρυσέλλα Λαγάρια, ενώ ο Άγγελος Πεντάρης πρόσθεσε: «Στόχος είναι να καταλάβουμε όλοι πως έχω αναπηρία δεν σημαίνει ότι φοβάμαι, και να αλλάξει η αντίληψη κάποιων ανθρώπων ότι αναπηρία ίσον αδυναμία. Όταν μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε ζήσει με άλλους ανθρώπους, ελπίζουμε όχι μόνο να πάρουν δύναμη από τις ιστορίες μας, αλλά και να καταλάβουν ότι μπορούν να φτιάξουν μία ζωή που αγαπάνε να ζουν.» Τέλος, η Χριστιάννα Ταμπουρατζή τόνισε: «Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια για τα παιδιά με αναπηρία, όχι μόνο όσοι ζούμε αυτή την πραγματικότητα στο σπίτι μας. Ο καθένας μας θα μπορούσε να βρίσκεται στη δική μου θέση.»

Ποικίλες δράσεις για την Διαφορετικότητα

Το 2022, γίναμε η πρώτη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιούμε δράσεις στήριξης οργανισμών όπως το Χατζηπατέρειο Κέντρο που βοηθά στην αποκατάσταση παιδιών με αναπηρία, και υποστηρίζουμε τον κορυφαίο αθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΜΕΑ Γιώργο Μουχθή στην προσπάθεια του για πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Συνεχίζουμε έτσι, με κάθε τρόπο, τις δράσεις μας για να στηρίξουμε έμπρακτα την εξάλειψη των διακρίσεων στο κοινωνικό μας περιβάλλον. Οι πρωτοβουλίες μας εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Η δράση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται στον Στόχο 10 - Λιγότερες Ανισότητες.

Σχετικά άρθρα

17 Ιουνίου, 2024
Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας 2024
Την Κυριακή 16 Ιουνίου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας με μια ξεχωριστή πρωτοβουλία. Για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας, διοργανώσαμε μια δράση σε αιολικό μας πάρκο, για να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στις Ανανεώσιμες Πηγές. Συγκεκριμένα, «μετατρέψαμε» το αιολικό μας πάρκο «Ζωοδόχος Πηγή», στο Βέρμιο, σε ένα πρωτότυπο «κέντρο γνώσης» για παιδιά και νέους Προσκόπους. Δράση για τη νέα γενιά Συνεργαστήκαμε, για ακόμη μία χρονιά, με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή ημερήσια δράση για τις ομάδες Προσκόπων...
15 Ιουνίου, 2024
Με τη δύναμη του αέρα
Στις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, η οποία μας φέρνει...
13 Ιουνίου, 2024
Ακόμα μια διάκριση για το εθελοντικό μας πρόγραμμα
Αποσπάσαμε ένα σημαντικό βραβείο για το πρόγραμμα εθελοντισμού "Be The Hero", μέσω του οποίου δείχνουμε...