Δείχνουμε τον δρόμο για τις γυναίκες στον χώρο της ενέργειας

Η 11η Φεβρουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη. Δείχνοντας την έμπρακτη υποστήριξη μας, καλωσορίσαμε μια ομάδα νεαρών γυναικών στις εγκαταστάσεις μας, για να παρουσιάσουμε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα

Η ενέργεια παραμένει ένας από τους τομείς με τη μικρότερη συμμετοχή γυναικών και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι γυναίκες αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των γυναικών ανάμεσα στους φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο να αυξάνεται διαρκώς, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται καλύπτοντας μόνο το 25% των θέσεων εργασίας και μόλις το 3% των θέσεων ευθύνης και ηγεσίας.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη (11 Φεβρουαρίου), αποτέλεσε για εμάς μια ευκαιρία να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε γυναίκες που θέλουν να πάρουν μια γεύση από το μέλλον τους στον χώρο της ενέργειας. Για αυτό το λόγο, υποδεχτήκαμε στα γραφεία μας στην Αθήνα επωφελούμενες από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ. Κορίτσια τα οποία μόλις τελείωσαν το σχολείο ή κάνουν τα πρώτα τους εργασιακά βήματα ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας. Συζήτησαν, επίσης, με στελέχη και γυναίκες μηχανικούς  τις μεγάλες επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της ενέργειας και τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Πρωτοποριακή Τεχνολογία

Διαθέτουμε το πιο σύγχρονο Control & Monitoring Room αντίστοιχης εταιρείας στη χώρα και εφαρμόζοντας νέες, σύγχρονες τεχνολογίες με επαναστατικές βιώσιμες πρακτικές στα έργα μας. Αποτελούμε μία εταιρεία που όχι μόνο συνδυάζει τις ΑΠΕ με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων αλλά παρέχουμε και στους εργαζομένους μας ένα περιβάλλον με συνεχή εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε εμπράκτως το έργο της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, και την ενδυνάμωση των παιδιών που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας στα πρώτα τους βήματα ως ενεργά, αυτοδύναμα και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας. Οι νεαρές επισκέπτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν το Control & Motoring Room της εταιρείας μας, ενώ στη συνέχεια στελέχη μας μοιράστηκαν μαζί τους χρήσιμες συμβουλές για το πως να λάβουν μέρος σε μια επαγγελματική συνέντευξη, η οποία σήμερα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εύρεση εργασίας.

Μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας εμπειρίες

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, γυναίκες συνάδελφοί μας μοιράστηκαν με συμμετέχουσες τις εμπειρίες τους από τον τομέα της ενέργειας, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, καθώς και την αμέριστη στήριξη που είχαν από την εταιρεία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, σταθήκαμε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά και τα στερεότυπα με τα οποία καλούνται να αναμετρηθούν οι γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία και την ενέργεια – δύο τομείς που ακόμα θεωρούνται «ανδρικοί».

Περισσότερες γυναίκες στην ενέργεια και την τεχνολογία

Η εταιρεία μας έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τις γυναίκες και ενθαρρύνουν την εξέλιξή τους σε θέσεις ευθύνης, διαμορφώνοντας ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το «Her Community» στο οποίο όλες οι γυναίκες συνάδελφοί μας συζητούν ελεύθερα και οργανώνουν εργαστήρια με ειδικούς καλεσμένους πάνω σε θέματα που τις απασχολούν. Μία ακόμη πρωτοβουλία είναι η διοργάνωση του προγράμματος «Women engineers at schools», με το οποίο γυναίκες στελέχη μας συνομιλούν με μαθήτριες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του επαγγέλματος του μηχανικού, με σκοπό να δείξουν ότι και οι γυναίκες μπορούν να είναι εξαίρετες μηχανικοί και να ενθαρρύνουν περισσότερα κορίτσια να το επιλέξουν ως καριέρα.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ καλύπτοντας μέρος των εξόδων των φοιτητριών για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, πάντα μέσα από το πρίσμα της ισότητας και της άρσης των εμποδίων για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών, καθώς είμαστε η πρώτη εταιρεία ΑΠΕ που έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα

21 Ιουνίου, 2022
Πρωτοστατούμε υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας της ΕΕ
Είμαστε η πρώτη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η Πλατφόρμα Χαρτών Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργήθηκε το 2010 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προωθείται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο δίκτυο ιδιωτικών εταιρειών, ΜΚΟ και δημόσιων φορέων που ενεργούν από κοινού για την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών διαφορετικότητας και συμπερίληψης.  Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για ισότητα και ίσες ευκαιρίες, γίναμε η πρώτη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα που υπογράψαμε τη Χάρτα Διαφορετικότητας....
17 Ιουλίου, 2023
Κοντά στη γενιά της πράσινης μετάβασης
Υποδεχτήκαμε μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,...
6 Δεκεμβρίου, 2023
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ισότητα για Όλους
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, διοργανώσαμε, για όλους τους συναδέλφους μας, την...