Συμπερίληψη

Διαφορετικότητα & Συμπερίληψη

Για εμάς, οι άνθρωποί μας είναι η ενέργεια μας, ενώ ο σεβασμός στη διαφορετικότητά και η διασφάλιση της ισότητας αποτελούν κεντρικές αξίες που χαρακτηρίζουν την κάθε μας δραστηριότητα. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του, ξεχωριστή συνεισφορά στο «πράσινο» όραμα μας, για την επίτευξη της κοινής μας αποστολής: της ενεργειακής μετάβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορίσαμε τη σεζόν 2022 – 2023 ως Χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης. Με στόχο την προώθηση του μηνύματος για ισότητα, υλοποιήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, ενημερωτικές δράσεις και πρακτικές για την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας.

Συμπερίληψη στο περιβάλλον εργασίας

Πιστοί στη δέσμευσή μας για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εργασίας που ξεχωρίζει για την ποικιλομορφία του και καλλιεργεί μια κουλτούρα συμπερίληψης, γίναμε η πρώτη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 2022. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνεται η έμπρακτη στήριξη μας σε κάθε τύπο διαφορετικότητας και συμπερίληψης, που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: μηδενικές διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες, εξάλειψη των αποκλεισμών στον χώρο εργασίας και σεβασμός στο work-life balance, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου για κάθε εργαζόμενο.

Από την υπογραφή της Χάρτας έως και σήμερα, διοργανώθηκαν δράσεις που συνέβαλαν καταλυτικά στην προώθηση των αξιών μας.

Με σκοπό την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της καθημερινότητας, ξεκινήσαμε το καινοτόμο πρόγραμμα Break the Stigma, για όλους τους εργαζομένους μας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποτελείται από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας και αποσκοπεί να καταπολεμήσει, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, το κοινωνικό στίγμα εξαιτίας αρνητικών ή άδικων πεποιθήσεων, που προέρχονται από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η πρωτοβουλία διακρίθηκε με Χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Best Mental Health Initiatives» των HR Awards 2022.

Στα ίδια βραβεία, διάκριση έλαβε επίσης άλλο ένα σημαντικό πρόγραμμα μας, η Σχολή Γονέων. Μέσω αυτού του προγράμματος, στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους μας υποστηρίζοντάς τους τόσο στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και χρόνου με την οικογένεια, όσο και στον ρόλο τους ως γονείς. Το πρόγραμμα, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εστιάζει σε θέματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς και επιδιώκει να τους καθοδηγήσει, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της γονεϊκότητας, αλλά και να παρέχει ψυχική υποστήριξη με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Σε συνέχεια αυτής της δέσμευσης της εταιρείας στη διαφορετικότητα, διοργανώσαμε, επίσης, μια θεατρική παράσταση για τη Μοναδικότητα, βασισμένη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της LGBTQ κοινότητας στο περιβάλλον εργασίας και την καθημερινότητα τους. Η παράσταση δημιουργήθηκε ειδικά για την εταιρεία μας από το Project Parenting και στόχος της ήταν να εξαλείψει τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και το «στίγμα» της διαφορετικότητας, παρουσιάζοντας βιωματικά σενάρια και ενθαρρύνοντας τον ανοιχτό διάλογο για σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Μια ισότιμη κοινωνία

Για εμάς, η ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, στην κοινωνική και την οικονομική ζωή, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και βασικό ζητούμενο σε μια σύγχρονη κοινωνία. Για αυτό, είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος του “Valuable 500“, μιας παγκόσμιας κοινότητας 500 ιδιωτικών εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν την ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρίες. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε από το 2021 τον αθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΜΕΑ, Γιώργο Μουχθή, στην προσπάθεια του για πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Diversity & Inclusion

Μία ακόμη πρωτοβουλία ήταν το σεμινάριο με θέμα «Αόρατη Αναπηρία: Φάσμα Αυτισμού» με ομιλητή τον πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή και Autism Awareness Motivator, Δημήτρη Παπανικολάου. Μέσω του σεμιναρίου, αναδείξαμε την ανάγκη για κάθε κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία να υιοθετεί τις αξίες της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα και να τις ενσωματώνει στην επιχειρηματική της πρακτική.

Diversity & Inclusion

Μέσα σε αυτή τη χρονιά για τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, κορυφαία στιγμή αποτέλεσε το κάλεσμα σε εργαζόμενους του Ομίλου παγκοσμίως να λάβουν μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Mία ομάδα αποτελούμενη από 14 εκπροσώπους της εταιρείας από 12 διαφορετικές χώρες του πλανήτη (ΗΠΑ, Αυστραλία, Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Ινδία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κολομβία, Ισπανία, Ρουμανία, Ιταλία) ταξίδεψε τον Νοέμβριο του 2022 στην Αθήνα, την πόλη που ξεκίνησαν όλα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη «πράσινη» και φιλική προς τη διαφορετικότητα δρομική ομάδα. Παράλληλα πάνω από 80 εργαζόμενοι από την Ελλάδα έτρεξαν στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων, υποστηρίζοντας τους συναδέλφους τους.

Η ισότητα των φύλων στο επίκεντρο

Για την Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώσαμε μια ιδιαίτερη συνάντηση στα γραφεία μας, με τρεις ξεχωριστές γυναίκες: τη Γεωργία Καλτσή, την Πέγκυ Τσουροπλή και τη Φίλια Μητρομάρα. Οι προσκεκλημένες μας μίλησαν με τις εργαζόμενες της εταιρείας για τη γυναικεία ενδυνάμωση, ως άνθρωποι που ενάντια στις διακρίσεις, την κοινωνική πίεση και τις προκλήσεις της ζωής, καταφέρνουν να θέτουν μεγάλους στόχους και να τους πετύχουν.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη αποτέλεσε μια ευκαιρία να υποδεχτούμε επωφελούμενες από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, μία οργάνωση που ασχολείται με την ενδυνάμωση των παιδιών που διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξή τους ώστε να καταστούν αυτοδύναμα και ενεργά µέλη της κοινωνίας. Κατά την επίσκεψή τους στα γραφεία μας, τελειόφοιτες λυκείου και νεοεισαχθείσες στην αγορά εργασίας ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και έμαθαν περισσότερα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συζήτησαν, επίσης, με στελέχη και γυναίκες μηχανικούς τις ευρείες επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας της ενέργειας και τεχνολογίας, πάντα μέσα από το πρίσμα της ισότητας και της άρσης των εμποδίων για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στον κλάδο.

Diversity & Inclusion

Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται

Στο πλαίσιο της Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία και με σκοπό την εξοικείωση και ενεργή μας συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών, καλέσαμε στα γραφεία μας τη Χρυσέλλα Λαγάρια, τον Άγγελο Πεντάρη και τη Χριστιάννα Ταμπουρατζή, για μια ειλικρινή συζήτηση πάνω στη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης μας μάς διηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Diversity & Inclusion

Οι προσπάθειες μας για επικοινωνία και προώθηση της διαφορετικότητας και της ισότητας στο χώρο εργασίας δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζουμε, με κάθε ευκαιρία, να υποστηρίζουμε και να υλοποιούμε δράσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην δημιουργία μιας κοινωνίας ανοιχτής, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, η οποία αποτελεί το ακρογωνιαίο λίθο προς μία δίκαιη, πράσινη μετάβαση.