Το «Μέλι Κισσούρι» από τη Ν. Εύβοια, κατοχυρώνεται ως ΠΟΠ, με τη συνεισφορά της Principia

  • Με την καθοριστική συνεισφορά της Principia και μετά από διαδικασίες 5 ετών, η Κομισιόν καταχωρεί το ελληνικό ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι», ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)

Η καθοριστική συμβολή της Principia στην τοπική κοινωνία της Νότιας Εύβοιας αναγνωρίστηκε πρόσφατα και με την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το «Μέλι Κισσούρι», από την Κομισιόν.

Το έργο «Υποστήριξη Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου για την καταχώρηση της Ονομασίας “Μέλι Κισσούρι” στο Κοινοτικό μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων», ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία τον Ιανουάριο του 2019 και αφορούσε τον Σύλλογο ο οποίος είναι και ο μόνος φορέας που έχει το δικαίωμα να υποβάλλει το σχετικό αίτημα καταχώρησης. Πέντε χρόνια μετά ο αρμόδιος φορέας της ΕΕ, πιστοποιεί το ανθόμελο που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Το ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι», είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora) που φύεται στην περιοχή. Παρουσιάζεται σε υγρή ή κρυσταλλωμένη μορφή, η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κόκκινο-χάλκινες αποχρώσεις και το άρωμα του έντονο και μεγάλης διάρκειας.

Η ονομασία ΠΟΠ όχι μόνο αποδεικνύει την προέλευση του προϊόντος, αλλά το ξεχωρίζει και από τον ανταγωνισμό, υπογραμμίζοντας τη μοναδική του ποιότητα και παρέχοντας στους καταναλωτές την βεβαιότητα για την αυθεντικότητά του. Με το προϊόν να κατοχυρώνεται νομικά, αλλά και οικονομικά, οι τοπικοί παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχειρηματική τους δράση μέσα από τη μελισσοκομία.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη απόδοση της ΠΟΠ στο «Μέλι Κισσούρι», η Ευγενία Μελέα, Chief People, Culture & Sustainability Officer της Principia, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που το προϊόν κατοχυρώνεται με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας με στοχευμένες κοινωνικές δράσεις από το 2017, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες και να τις ενδυναμώσει. Η απόδοση της ΠΟΠ στο «Μέλι Κισσούρι» είναι για εμάς ο πραγματικός καρπός των προσπαθειών μας στην περιοχή. Θεωρούμε το συγκεκριμένο επίτευγμα ως μια ευκαιρία ανάκαμψης της ντόπιας παραγωγής μελιού, αλλά και μια πραγματική στήριξη στις οικογένειες που εξαρτώνται από αυτή».

Σχετικά άρθρα

22 Απριλίου, 2024
Vamvakies Social Green Project: Σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα Vamvakies Social Green Project για την περιοχή της Κοζάνης, σχεδιάστηκε με στόχο να υποστηρίξει όσους και όσες ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση, την επιχειρηματικότητα και τη σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων. Το Vamvakies Social Green Project, σχεδιάστηκε από την Principia, σε συνεργασία με την Wise Greece και το CluBE, υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης, αποκλειστικά για τον Νομό Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής. Το πρόγραμμα βασίστηκε σε 2 πυλώνες: την ενδυνάμωση μίας μικρής ομάδας γυναικών για να καλλιεργήσουν φυτά στο φωτοβολταϊκό μας πάρκο «Βαμβακιές» στην Κοζάνη,...
26 Απριλίου, 2024
Ένα road trip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητάς μας αλλά και δημιουργίας αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές κοινωνίες,...
23 Μαΐου, 2024
Η Principia συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
Η εταιρεία ανέλαβε τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης μέσω ενός τριμερούς προγράμματος....