Αιολικό Πάρκο Άγιος Κύριλλος, Ελλάδα

Αιολικά

Τεχνολογία

Σε λειτουργία

Κατάσταση

7,2 MW

Εγκατεστημένη ισχύς

18,8 GWh ετησίως

Παραγωγή ενέργειας

10.945 τόνοι ετησίως

Εκπομπές CO2 που αποφεύχθηκαν

5.200 νοικοκυριά

Ισοδύναμο ηλεκτρικής ενέργειας
gallery image
gallery image

Αιολικό Πάρκο Άγιος Κύριλλος, Ελλάδα

Το αιολικό πάρκο του Αγίου Κυρίλλου βρίσκεται στην Κρήτη. Το νησί φιλοξενεί επίσης δύο άλλα αιολικά πάρκα μας, το Βόσκερο και τον Κουλούκωνα.

gallery image
gallery image

Αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες

Το αιολικό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή όπου υπάρχουν διελεύσεις πτηνών και για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μελετήθηκαν οι πτήσεις αυτές και οι πορείες των πουλιών κατά τη διάρκεια των ετών. Έτσι δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Λειτουργίας και Παρακολούθησης Ταϊστρών για Αρπακτικά Πτηνά στις περιοχές Αστερούσια – Κόφινα και ΝΑ Ψηλορείτη στην Κρήτη.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εφοδιασμό, τη λειτουργία και παρακολούθηση υφιστάμενων σταθμών σίτισης («ταϊστρών») για αρπακτικά πτηνά, από δημοτικά σφαγεία, οι οποίες βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες στις περιοχές των Αστερουσίων – Κόφινα και του ΝΑ Ψηλορείτη (συνολικά 2 υφιστάμενες ταΐστρες για αρπακτικά πτηνά), και παράλληλα είναι απομακρυσμένες από τα αιολικά πάρκα της περιοχής.

Έτσι σε μέρες που έχει πυκνή νέφωση, τα πουλιά έχουν μάθει και κατευθύνονται προς τις ταΐστρες για να ξεκουραστούν και να φάνε, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν. Παράλληλα, η παροχή τροφής στις ταΐστρες αναπληρώνει το κενό που έχει δημιουργηθεί η μείωση της εκτατικής κτηνοτροφίας στην ελληνική ύπαιθρο τις τελευταίες δεκαετίες, κι έτσι βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση του πληθυσμού των αρπακτικών πτηνών της περιοχής.

Από αρχές του 2019 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, έχουμε συνολικά ρίξει στις ταΐστρες περίπου 12 τόνους υπολειμμάτων τροφής ή κόκκαλα για τα αρπακτικά πτηνά.

Σημαντικά επιτεύγματα

milestone image
milestone image

2008

Έναρξη λειτουργίας Πάρκου.

2019

Έναρξη προγράμματος «Λειτουργία & Παρακολούθηση Ταϊστρών για Αρπακτικά Πτηνά».

Δημιουργία Αξίας με την Τοπική Κοινωνία

Σχετικά άρθρα

17 Ιουνίου, 2024
Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας 2024
Την Κυριακή 16 Ιουνίου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας με μια ξεχωριστή πρωτοβουλία. Για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας, διοργανώσαμε μια δράση σε αιολικό μας πάρκο, για να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στις Ανανεώσιμες Πηγές. Συγκεκριμένα, «μετατρέψαμε» το αιολικό μας πάρκο «Ζωοδόχος Πηγή», στο Βέρμιο, σε ένα πρωτότυπο «κέντρο γνώσης» για παιδιά και νέους Προσκόπους. Δράση για τη νέα γενιά Συνεργαστήκαμε, για ακόμη μία χρονιά, με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή ημερήσια δράση για τις ομάδες Προσκόπων...
15 Ιουνίου, 2024
Με τη δύναμη του αέρα
Στις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, η οποία μας φέρνει...
13 Ιουνίου, 2024
Ακόμα μια διάκριση για το εθελοντικό μας πρόγραμμα
Αποσπάσαμε ένα σημαντικό βραβείο για το πρόγραμμα εθελοντισμού "Be The Hero", μέσω του οποίου δείχνουμε...