Το αιολικό έργο Καφηρέα, που βρίσκεται στη Νότια Εύβοια, είναι το μεγαλύτερο αιολικό σύμπλεγμα στην Ελλάδα. Αποτελούμενο από 8 αιολικά πάρκα με 73 ανεμογεννήτριες, το έργο έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 167,9 MW.
Η συστοιχία αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα: Ανατολή, Καθάρα, Κερασιά, Μηλιά, Μύτικας, Πλάτανος, Παλιόπυργος και Σπηλιά. Οι ανεμογεννήτριες είναι τύπου Enercon E70, 2,3MW η καθεμία, με ύψος 64 μέτρα και κύκλο ζωής 20 ετών.
Οι άνεμοι στην περιοχή έχουν μέση ταχύτητα 11,95 m/s, με αποτέλεσμα η αιολική συστοιχία να παράγει κατά μέσο όρο 505 GWh ετησίως. Η λειτουργία του έργου έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή 318,9 (μέσης) τόνων εκπομπών CO2 ετησίως, ενώ καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 58.000 νοικοκυριών ετησίως. Με τη σύναψη συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον Διαχειριστή ΑΠΕ, σε αυτό το επίπεδο ετήσιας παραγωγής, ο Καφηρέας αποφέρει μέσα ετήσια έσοδα περίπου €50 εκατ. ετησίως.
Η κατασκευή του πάρκου σε αριθμούς:
Από την αρχή της κατασκευής του πάρκου, έχουμε συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία, στηρίζοντας συλλόγους της περιοχήςκαι ανοίγοντας τον ιστότοπο στους επισκέπτες για εκπαιδευτικούς σκοπούς και άλλες δραστηριότητες. Ενισχύσαμε την τοπική Μελισσοκομία και κτηνοτροφία, καθιέρωσε ένα σύστημα προστασίας των πτηνών εντός του εργοστασίου και διαφύλαξε τη βιοποικιλότητα στην Εύβοια, παρακολουθώντας τις υποβρύχιες δραστηριότητες για να διασφαλίσει ότι τα τοπικά θαλάσσια είδη δεν βλάπτονται με κανέναν τρόπο. Επιπλέον, συνεργαστήκαμε στενά με περισσότερους από 150 μελισσοκόμους της περιοχής, βοηθώντας το τοπικό Μέλι Κισσούρι να λάβει το σήμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Απρίλιο του 2024.
Κορύφωση των πρωτοβουλιών μας αποτελεί η αναδάσωση του ιστορικού δάσους του Καστανόλογγου. Το αιωνόβιο δάσος άγριας καστανιάς, μειωμένο κατά 40% τις τελευταίες δεκαετίες, αποκαθίσταται με δική μας πρωτοβουλία για φύτευση 30.000 νέων δένδρων σε μια έκταση 640 στρεμμάτων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ήρθαν στο φως δύο αρχαιολογικοί χώροι, τμήματα λατομείου και τα ερείπια ενός αρχαίου κλιβάνου. Χάρη στη συμβολή μας, οι χώροι έχουν αναπτυχθεί και οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τα νέα ευρήματα.
Κατασκευάσαμε και συνεχίζουμε να συντηρούμε συνολικά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, που συνδέουν τη νοτιοδυτική με τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, διευκολύνοντας τη σύνδεση της Καρύστου με πολλά απομακρυσμένα χωριά. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τοπικούς συλλόγους μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ποδηλατικές δραστηριότητες για την ποδηλατική ομάδα Καρύστου και, τον Ιούλιο του 2020, διοργανώσαμε τον πρώτο αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας που πραγματοποιήθηκε σε χώρο αιολικών πάρκων. Επιπλέον, για να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία «Χέρι-Χέρι», δωρίσαμε ένα βαν μεταφοράς και άλλο εξοπλισμό που διευκολύνει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.
Σύμφωνα με τη δέσμευση της εταιρείας για ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλα τα στάδια του έργου, έχουμε πραγματοποιήσει μια πληθώρα από πρωτοβουλίες στον Καφηρέα.
Εφαρμόσαμε ένα μοντέλο Βιώσιμου Εργοταξίου, ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών με στόχο τις βιώσιμες λύσεις κατά την περίοδο κατασκευής του αιολικού πάρκου. Εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά πάνελ στο εργοτάξιο για να καλύψουμε μέρος των ενεργειακών αναγκών, αποφεύγοντας τις εκπομπές CO2 και ανακυκλώσαμε απόβλητα και δομικά υλικά, με τη βοήθεια των ντόπιων. Εφαρμόζουμε επίσης τεχνολογίες και πρακτικές αιχμής για τον εντοπισμό νέων έξυπνων και αποτελεσματικών τρόπων εργασίας. Μερικά παραδείγματα είναι τα συστήματα συλλογής νερού και ομίχλης, οι ψηφιακές λίστες ελέγχου για εκκρεμότητες συντήρησης, η χρήση έξυπνων γυαλιών για τεχνική υποστήριξη εξ αποστάσεως και επιτόπιες επισκέψεις, καθώς και η χρήση drones για επιθεώρηση των πτερυγίων.
Επιπλέον, εφαρμόσαμε νέες πρακτικές για την κατασκευή και προστασία του συστήματος υψηλής τάσης 150kV μέσω ενός στατικού αντισταθμιστή VAR, τοποθετήσαμε μόνωση σιλικόνης σε πρωτογενή εξοπλισμό ηλεκτρικών υποσταθμών, χρησιμοποιήσαμε drones για την κατασκευή της εναέριας καλωδίωσης των γραμμών υψηλής τάσης και χρησιμοποιήσαμε ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV), για τη σύνδεση και την περιοδική επιθεώρηση του υποβρύχιου καλωδίου.