Αιολικό Πάρκο Καφηρέας

Αιολικά

Τεχνολογία

Σε λειτουργία

Κατάσταση

167,9 MW

Εγκατεστημένη ισχύς

505,4 (μέσος όρος) GWh / έτος

Παραγωγή ενέργειας

294,2 (μέσος όρος) μετρικοί τόνοι ετησίως

Εκπομπές CO2 που αποφεύχθηκαν

58.982 νοικοκυριά ετησίως (Ετήσια κατανάλωση ενέργειας 11.880 kWh ανά κατοικία)

Ισοδύναμο ηλεκτρικής ενέργειας
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Αιολικό έργο Καφηρέα

Το αιολικό έργο Καφηρέα, που βρίσκεται στη Νότια Εύβοια, είναι το μεγαλύτερο αιολικό σύμπλεγμα στην Ελλάδα. Αποτελούμενο από 8 αιολικά πάρκα με 73 ανεμογεννήτριες, το έργο έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 167,9 MW.

gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες

Η συστοιχία αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα: Ανατολή, Καθάρα, Κερασιά, Μηλιά, Μύτικας, Πλάτανος, Παλιόπυργος και Σπηλιά. Οι ανεμογεννήτριες είναι τύπου Enercon E70, 2,3MW η καθεμία, με ύψος 64 μέτρα και κύκλο ζωής 20 ετών.

 

Ο Καφηρέας σε αριθμούς

Οι άνεμοι στην περιοχή έχουν μέση ταχύτητα 11,95 m/s, με αποτέλεσμα η αιολική συστοιχία να παράγει κατά μέσο όρο 505 GWh ετησίως. Η λειτουργία του έργου έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή 318,9 (μέσης) τόνων εκπομπών CO2 ετησίως, ενώ καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 58.000 νοικοκυριών ετησίως. Με τη σύναψη συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον Διαχειριστή ΑΠΕ, σε αυτό το επίπεδο ετήσιας παραγωγής, ο Καφηρέας αποφέρει μέσα ετήσια έσοδα περίπου €50 εκατ. ετησίως.

Η κατασκευή του πάρκου σε αριθμούς:

  • 550.000 τόνοι χώματος και πέτρας ανασκάφηκαν και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση
  • 1,5 εκατομμύριο ώρες χωρίς ατύχημα, χάρη στη δέσμευσή μας στις διαδικασίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατασκευής
  • Συνολικά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου που συνδέει τη νοτιοδυτική με τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού
  • 2 υποσταθμοί 30kV/150kV, εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 25 χλμ., υποβρύχιο καλώδιο 45 χλμ. και υπόγεια γραμμή υψηλής τάσης 18 χλμ.
  • Το 3% των εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο έργο απορροφάται από τους τοπικούς δήμους και κοινότητες
  • Επενδύσεις άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ στήριξαν την τοπική οικονομία
  • 1.200 θέσεις εργασίας, το 45% των οποίων καλύφθηκε από την τοπική κοινωνία
  • Αντικατάσταση κύριων εξαρτημάτων, επισκευές πτερυγίων, προληπτική συντήρηση, εξ αποστάσεως έλεγχος και επιτόπιες επιθεωρήσεις διασφάλισης ποιότητας

 

 

Βιωσιμότητα & Τοπική Κοινωνία

Από την αρχή της κατασκευής του πάρκου, έχουμε συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία, στηρίζοντας συλλόγους της περιοχήςκαι ανοίγοντας τον ιστότοπο στους επισκέπτες για εκπαιδευτικούς σκοπούς και άλλες δραστηριότητες. Ενισχύσαμε την τοπική Μελισσοκομία και κτηνοτροφία, καθιέρωσε ένα σύστημα προστασίας των πτηνών εντός του εργοστασίου και διαφύλαξε τη βιοποικιλότητα στην Εύβοια, παρακολουθώντας τις υποβρύχιες δραστηριότητες για να διασφαλίσει ότι τα τοπικά θαλάσσια είδη δεν βλάπτονται με κανέναν τρόπο. Επιπλέον, συνεργαστήκαμε στενά με περισσότερους από 150 μελισσοκόμους της περιοχής, βοηθώντας το τοπικό Μέλι Κισσούρι να λάβει το σήμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Απρίλιο του 2024.

Κορύφωση των πρωτοβουλιών μας αποτελεί η αναδάσωση του ιστορικού δάσους του Καστανόλογγου. Το αιωνόβιο δάσος άγριας καστανιάς, μειωμένο κατά 40% τις τελευταίες δεκαετίες, αποκαθίσταται με δική μας πρωτοβουλία για φύτευση 30.000 νέων δένδρων σε μια έκταση 640 στρεμμάτων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κατασκευής,  ήρθαν στο φως δύο αρχαιολογικοί χώροι, τμήματα λατομείου και τα ερείπια ενός αρχαίου κλιβάνου. Χάρη στη συμβολή μας, οι χώροι έχουν αναπτυχθεί και οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τα νέα ευρήματα.

Κατασκευάσαμε και συνεχίζουμε να συντηρούμε συνολικά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, που συνδέουν τη νοτιοδυτική με τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, διευκολύνοντας τη σύνδεση της Καρύστου με πολλά απομακρυσμένα χωριά. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τοπικούς συλλόγους μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ποδηλατικές δραστηριότητες για την ποδηλατική ομάδα Καρύστου και, τον Ιούλιο του 2020, διοργανώσαμε τον πρώτο αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας που πραγματοποιήθηκε σε χώρο αιολικών πάρκων. Επιπλέον, για να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία «Χέρι-Χέρι», δωρίσαμε ένα βαν μεταφοράς και άλλο εξοπλισμό που διευκολύνει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.

 

 

Καινοτομία στον Καφηρέα

Σύμφωνα με τη δέσμευση της εταιρείας για ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλα τα στάδια του έργου, έχουμε πραγματοποιήσει μια πληθώρα από πρωτοβουλίες στον Καφηρέα.

Εφαρμόσαμε ένα μοντέλο Βιώσιμου Εργοταξίου, ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών με στόχο τις βιώσιμες λύσεις κατά την περίοδο κατασκευής του αιολικού πάρκου. Εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά πάνελ στο εργοτάξιο για να καλύψουμε μέρος των ενεργειακών αναγκών, αποφεύγοντας τις εκπομπές CO2 και ανακυκλώσαμε απόβλητα και δομικά υλικά, με τη βοήθεια των ντόπιων. Εφαρμόζουμε επίσης τεχνολογίες και πρακτικές αιχμής για τον εντοπισμό νέων έξυπνων και αποτελεσματικών τρόπων εργασίας. Μερικά παραδείγματα είναι τα συστήματα συλλογής νερού και ομίχλης, οι ψηφιακές λίστες ελέγχου για εκκρεμότητες συντήρησης, η χρήση έξυπνων γυαλιών για τεχνική υποστήριξη εξ αποστάσεως και επιτόπιες επισκέψεις, καθώς και η χρήση drones για επιθεώρηση των πτερυγίων.

Επιπλέον, εφαρμόσαμε νέες πρακτικές για την κατασκευή και προστασία του συστήματος υψηλής τάσης 150kV μέσω ενός στατικού αντισταθμιστή VAR, τοποθετήσαμε μόνωση σιλικόνης σε πρωτογενή εξοπλισμό ηλεκτρικών υποσταθμών, χρησιμοποιήσαμε drones για την κατασκευή της εναέριας καλωδίωσης των γραμμών υψηλής τάσης και χρησιμοποιήσαμε ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV), για τη σύνδεση και την περιοδική επιθεώρηση του υποβρύχιου καλωδίου.

Σημαντικά επιτεύγματα

milestone image
milestone image
milestone image
milestone image
milestone image
milestone image
milestone image

2018

Έναρξη κατασκευής του πάρκου

2019

Έναρξη λειτουργίας και εγκαίνια, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

2020

Φιλοξενήσαμε έναν αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας.

2021

Συνεχίστηκε το έργο της αναδάσωσης Καστανόλογγου με τη φύτευση 30.000 νέων δέντρων.

2022

Διοργανώσαμε αθλητικές δραστηριότητες για νέους και παιδιά στην Κάρυστο.

2023

Διοργανώσαμε διασυλλογικό πρωτάθλημα mountain bike, την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.

2024

Τον Απρίλιο, το τοπικό μέλι Κισσούρι έλαβε την ονομασία ΠΟΠ, με την υποστήριξή μας.

Κάρυστος - Δημιουργία Αξίας για την Τοπική Κοινωνία

Καφηρέας | Έργο Πνοής

Σχετικά άρθρα

23 Απριλίου, 2024
Το «Μέλι Κισσούρι» κατοχυρώνεται ως ΠΟΠ με τη συνεισφορά μας
Με την καθοριστική συνεισφορά μας και μετά από διαδικασίες 5 ετών, η Κομισιόν καταχωρεί το ελληνικό ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Η καθοριστική μας συμβολή στην τοπική κοινωνία της Νότιας Εύβοιας αναγνωρίστηκε πρόσφατα και με την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το «Μέλι Κισσούρι», από την Κομισιόν. Το έργο «Υποστήριξη Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου για την καταχώρηση της Ονομασίας “Μέλι Κισσούρι” στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων», ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία τον Ιανουάριο του 2019, και αφορούσε τον Σύλλογο, ο οποίος είναι και ο...
26 Απριλίου, 2024
Ένα road trip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητάς μας αλλά και δημιουργίας αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές κοινωνίες,...
20 Ιουνίου, 2023
Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας 2023
Διοργανώσαμε δύο ξεχωριστές αθλητικές δραστηριότητες που συνδύασαν τη σωματική άσκηση, την πνευματική ευεξία, την ενημέρωση...