Πώς η κυκλική οικονομία βοηθά να απολαύσουμε ένα σημείο φυσικής ομορφιάς

Στο αιολικό πάρκο Σωρός, στον Έβρο, δημιουργήσαμε το πρώτο μας έργο κυκλικής οικονομίας στη χώρα.  Χρησιμοποιώντας τμήματα από παλιούς στύλους ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργήσαμε έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο για την αναψυχή πεζοπόρων και επισκεπτών, ο οποίος, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως χρήσιμο σημείο παρατήρησης στο πλαίσιο της πυροπροστασίας.

Ένα κιόσκι για τη βιωσιμότητα

Στη Θράκη δραστηριοποιούμαστε με πέντε αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 63 MW. Το 2021 εντοπίσαμε 13 ξύλινους πυλώνες μέσης τάσης που είχαν υποστεί βλάβες από την έκθεση σε διάφορα φυσικά φαινόμενα και συζητώντας με τους συναδέλφους μας στο τμήμα «Λειτουργίας και Συντήρησης» για το πως θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο, καταλήξαμε στην ιδέα να δημιουργήσουμε ένα κιόσκι όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα και να απολαύσουν την υπέροχη θέα, καθώς δεν υπήρχαν πλέον σημεία για ανάπαυση στην περιοχή, καθώς όσα λίγα είχαν απομείνει, είχαν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το σημείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής.  Έτσι, υποβάλαμε επίσημα ένα αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο και στο τοπικό δασαρχείο και, μόλις εγκρίθηκε, δημιουργήσαμε έναν χώρο αναψυχής με κιόσκι, τραπέζια, παγκάκια και άλλες ανέσεις. Η υπόλοιπη ξυλεία δωρίστηκε στους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν για να ενισχύσουν την περίφραξη των χώρων που φυλάσσουν τα ζώα τους. Τον Μάιο του 2022 παραδώσαμε το χώρο αναψυχής, ο οποίος έτυχε θερμής αποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής.

Επιχείρηση "Κερδίζουμε μαζί"

Συνοψίζοντας, η πρωτοβουλία που αναπτύξαμε στη περιοχή του αιολικού πάρκου του Σωρού έχει αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα. Πρώτα απ 'όλα, η τοπική κοινότητα επωφελείται πλέον από έναν χώρο αναψυχής που έλειπε από την περιοχή εδώ και καιρό, και τον οποίο μπορούν επίσης να απολαύσουν και οι τουρίστες.  Η τοποθεσία λειτουργεί επίσης ως σημείο παρατήρησης για τυχόν πυρκαγιές στο πάρκο. Επιπλέον, αρκετοί τόνοι ξυλείας αξιοποιήθηκαν για κάτι χρήσιμο αντί να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ μια τοπική εταιρεία είχε την ευκαιρία να εκτελέσει το έργο. Συνολικά, ήταν ένας τρόπος να "Κερδίσουμε μαζί", με την τοπική κοινωνία όπως αναφέρει η Αποστολή της εταιρείας μας και μια πρωτοβουλία που δημιούργησε πραγματική αμοιβαία αξία με την τοπική κοινότητα.

Σχετικά άρθρα

10 Μαΐου, 2024
Δίνοντας νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα: Ένα ταξίδι προς την κυκλική οικονομία
Μία δεύτερη ευκαιρία σε παλιά αντικείμενα της εταιρείας, έναυσμα για μία ακόμη μία πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, ενώ περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές. Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωποι με έναν σωρό από αντικείμενα που δεν μπορούν πια να αξιοποιηθούν και αναρωτηθήκατε: «Τι μπορώ να κάνω με αυτά;» https://youtu.be/Ekoe2LgRUhI Στο πλαίσιο του rebranding μας, αυτό το ζήτημα αρχικά μας απασχόλησε και στη συνέχεια μας ενέπνευσε δημιουργικά, οδηγώντας μας σε ένα ταξίδι...
13 Νοεμβρίου, 2022
Άσκηση Eκκένωσης Aνεμογεννήτριας στη Ροδόπη
Το αιολικό μας πάρκο Μοναστήρι 2 στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης φιλοξένησε πρόσφατα μια δραματική άσκηση...
20 Ιουνίου, 2023
Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας 2023
Διοργανώσαμε δύο ξεχωριστές αθλητικές δραστηριότητες που συνδύασαν τη σωματική άσκηση, την πνευματική ευεξία, την ενημέρωση...