Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή

Συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Αναλάβαμε τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και υλοποιήσαμε ένα τριμερές πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι έλαβαν εξατομικευμένη υποστήριξη για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Υποστηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινότητες στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, συμβάλλοντας σταθερά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικά προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για την ολιστική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, καθώς και τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ενεργειακή Φτώχεια - Εντοπισμός και αντιμετώπιση ενεργειακών αναγκών», για την κοινότητα του Μαυροδενδρίου Κοζάνης. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων Πέρασμα, με συνολική ισχύ που αγγίζει τα 95 MW και θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα

Στόχος του προγράμματος, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος (CluBE) της Δυτικής Μακεδονίας, ήταν η διερεύνηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην Κοζάνη. Η περιοχή του Μαυροδενδρίου επελέγη καθώς βρίσκεται τόσο στην ψυχρότερη ζώνη της χώρας όσο και στο κέντρο της ενεργειακής μετάβασης.

Τα τρία στάδια της πρωτοβουλίας

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μία λεπτομερής έρευνα, στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι, προκειμένου να καταγραφούν οι ενεργειακές ανάγκες της κοινότητας. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών της περιοχής.

Στη συνέχεια, η εταιρεία αξιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας και δημιούργησε ένα σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις (roadmap) για τα νοικοκυριά, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια.

Πρακτικές εφαρμογές

Παράλληλα με τα παραπάνω και για την πιο ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε ένα one-stop shop. Η υπηρεσία προσέφερε στους ενδιαφερόμενους εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και την αναβάθμιση των κτιρίων.

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στην υλοποίηση ενεργειακών αναβαθμίσεων στις κατοικίες τους. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή και συστημάτων μπαταριών, αλλά και η βελτίωση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αποτελούν λύσεις στον τομέα αυτό.

Αυτή είναι η μοναδική δομή στην Ελλάδα που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών και εμπειρογνωμόνων, προωθώντας βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές.

Ουσιαστική υποστήριξη σε τοπικές κοινότητες

Η πρωτοβουλία αποτελεί τμήμα της στρατηγικής μας για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Κοζάνης, υλοποιήσαμε το αγροβολταϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Vamvakies Social Green Project. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ενδυναμώσει δημότες της Κοζάνης ώστε να ξεκινήσουν σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων. Ταυτόχρονα, μια ομάδα από γυναίκες καλλιέργησε αρωματικά φυτά στο φωτοβολταϊκό μας πάρκο στις Βαμβακιές. Οι γυναίκες υποστηρίχθηκαν με στόχο να γίνουν μικρο-επιχειρηματίες, να εμπορευθούν τα πρωτότυπα αυτά προϊόντα και να αποκομίσουν ένα σημαντικό εισόδημα.

Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στους Στόχους 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, 11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και 12 - Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.

Δίνοντας νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα: Ένα ταξίδι προς την κυκλική οικονομία

Μία δεύτερη ευκαιρία σε παλιά αντικείμενα της εταιρείας, έναυσμα για μία ακόμη μία πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, ενώ περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές. Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωποι με έναν σωρό από αντικείμενα που δεν μπορούν πια να αξιοποιηθούν και αναρωτηθήκατε: «Τι μπορώ να κάνω με αυτά;»

https://youtu.be/Ekoe2LgRUhI

Στο πλαίσιο του rebranding μας, αυτό το ζήτημα αρχικά μας απασχόλησε και στη συνέχεια μας ενέπνευσε δημιουργικά, οδηγώντας μας σε ένα ταξίδι κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής προσφοράς. Στις αποθήκες μας, ανακαλύψαμε πάνω από 200 γιλέκα, καπέλα, t-shirt, banner και τσάντες, που είχαν κατά καιρούς αξιοποιηθεί σε διάφορες ενέργειες μας. Με τις αξίες της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης βαθιά χαραγμένες στο DNA μας, αντιμετωπίσαμε αυτό το ζήτημα σαν μία ευκαιρία να δώσουμε στα αντικείμενα αυτά τη δυνατότητα να αλλάξουν μορφή και επαναχρησιμοποιηθούν, σαν καινούργια.

Σε συνεργασία με την Fabric Republic, μια πρωτοπόρο εταιρεία στη διαχείριση ρούχων που μοιράζεται το πάθος μας για τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ανάγκες, μετατρέψαμε τα αντικείμενα σε ολοκαίνουργια αξεσουάρ, όπως scrunchies, τσάντες, μολυβοθήκες, μπρελόκ και πορτοφόλια, δίνοντας και πάλι ζωή σε αντικείμενα τα οποία ήταν συνυφασμένα με την επιτυχία της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια!

Δημιουργούμε αξία μέσω της προσφοράς

Και συνεχίσαμε, καθώς η δύναμη της προσφοράς έχει ξεχωριστή σημασία για την εταιρεία μας. Έτσι, αποφασίσαμε να διευρύνουμε τη δράση και, εκτός από την προσφορά στον περιβάλλον, να πραγματοποιήσουμε μία πράξη αγάπης και για την κοινωνία, δωρίζοντας όλα νέα αυτά αντικείμενα στο «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης και Υποστήριξης Παιδιών.

Στη συνέχεια, το ίδρυμα διοργάνωσε ένα ξεχωριστό Πασχαλινό Bazaar για τους εργαζομένους μας, στις εγκαταστάσεις μας, διαθέτοντας προς πώληση όλες τις δημιουργίες της Fabric Republic. Τα τελευταία χρόνια, στεκόμαστε δίπλα στο ίδρυμα καθώς και σε πληθώρα άλλων φορέων και οργανισμών, μέσα από εθελοντικά προγράμματα, δωρεές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Μία πράξη αγάπης για το περιβάλλον και την κοινωνία

Η κυκλική οικονομία δεν είναι απλώς μια έννοια - αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των δράσεων μας. Μας καθοδηγεί στην προσπάθειά μας για βιωσιμότητα και πράσινη ανάπτυξη, προτρέποντάς μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να δώσουμε νέα ζωή σε ό,τι έχει απομείνει. Αλλά η δέσμευσή μας δεν σταματά εκεί. Πιστεύουμε στην προσφορά στην κοινωνία, στην υποστήριξη εκείνων που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η συνεργασία μας με το Χατζηπατέρειο αποτελεί απόδειξη αυτής της πεποίθησης. Μετατρέποντας τα περισσευούμενα προϊόντα σε αντικείμενα αξίας, μπορέσαμε να υποστηρίξουμε τον σκοπό τους. Άλλωστε, για εμάς, οι βιώσιμες δράσεις και πρακτικές είναι προτεραιότητα, ενώ η δημιουργία αξίας για το περιβάλλον και την κοινωνία αποτελούν πρωταρχικό μας στόχο. Οι δράσεις μας εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εντάσσεται στον Στόχο 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.

Πώς η κυκλική οικονομία βοηθά να απολαύσουμε ένα σημείο φυσικής ομορφιάς

Στο αιολικό πάρκο Σωρός, στον Έβρο, δημιουργήσαμε το πρώτο μας έργο κυκλικής οικονομίας στη χώρα. Χρησιμοποιώντας τμήματα από παλιούς στύλους ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργήσαμε έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο για την αναψυχή πεζοπόρων και επισκεπτών, ο οποίος, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως χρήσιμο σημείο παρατήρησης στο πλαίσιο της πυροπροστασίας.

Ένα κιόσκι για τη βιωσιμότητα

Στη Θράκη δραστηριοποιούμαστε με πέντε αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 63 MW. Το 2021 εντοπίσαμε 13 ξύλινους πυλώνες μέσης τάσης που είχαν υποστεί βλάβες από την έκθεση σε διάφορα φυσικά φαινόμενα. Συζητώντας με τους συναδέλφους μας στο τμήμα Λειτουργίας και Συντήρησης για το πώς θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο, καταλήξαμε στην ιδέα να δημιουργήσουμε ένα κιόσκι στο αιολικό πάρκο Σωρός, στον Έβρο. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα και να απολαύσουν την υπέροχη θέα, καθώς δεν υπήρχαν πλέον σημεία για ανάπαυση στην περιοχή, καθώς όσα λίγα είχαν απομείνει, είχαν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το σημείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι, υποβάλαμε επίσημα ένα αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο και στο τοπικό δασαρχείο και, μόλις εγκρίθηκε, δημιουργήσαμε έναν χώρο αναψυχής με κιόσκι, τραπέζια, παγκάκια και άλλες ανέσεις. Η υπόλοιπη ξυλεία δωρίστηκε στους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν για να ενισχύσουν την περίφραξη των χώρων που φυλάσσουν τα ζώα τους. Τον Μάιο του 2022 παραδώσαμε το χώρο αναψυχής, ο οποίος έτυχε θερμής αποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής.

Κερδίζουμε μαζί

Η πρωτοβουλία που αναπτύξαμε στη περιοχή του αιολικού πάρκου του Σωρού έχει αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα. Πρώτα απ 'όλα, η τοπική κοινότητα επωφελείται πλέον από έναν χώρο αναψυχής που έλειπε από την περιοχή εδώ και καιρό, και τον οποίο μπορούν επίσης να απολαύσουν και οι τουρίστες.  Η τοποθεσία λειτουργεί επίσης ως σημείο παρατήρησης για τυχόν πυρκαγιές στο πάρκο.

Επιπλέον, αρκετοί τόνοι ξυλείας αξιοποιήθηκαν για κάτι χρήσιμο αντί να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ μια τοπική εταιρεία είχε την ευκαιρία να εκτελέσει το έργο. Συνολικά, ήταν ένας τρόπος να "κερδίσουμε μαζί", με την τοπική κοινωνία και μια πρωτοβουλία που δημιούργησε πραγματική αμοιβαία αξία με την τοπική κοινότητα.

Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι δράσεις μας για τη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας (Creating Shared Value - CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εντάσσεται στον Στόχο 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.