Ένα road trip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητάς μας αλλά και δημιουργίας αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές κοινωνίες, διοργανώσαμε ένα πρωτότυπο road trip αειφορίας ανά την Ελλάδα.

Από το 2008, έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία των περιοχών που δραστηριοποιούμαστε. Όλα αυτά τα χρόνια, η δραστηριότητά μας σε πάνω από 20 διαφορετικές περιφερειακές ενότητες έχει δώσει λύση σε τοπικές ανάγκες, μέσω δεκάδων προγραμμάτων βιωσιμότητας, αειφορίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Από την Αχαΐα έως την Κοζάνη και από την Νότια Εύβοια έως την Κρήτη, οι άνθρωποί μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς καθώς και τοπικές κοινωνίες, έχουν δημιουργήσει σχέσεις αμοιβαίας αξίας. Και καθώς συμπληρώνουμε φέτος 15 χρόνια ενεργής επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε ένα ατμοσφαιρικό, πράσινο road trip αποτυπώνοντας ένα μέρος αυτών των προγραμμάτων αειφορίας. Στην ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται στην πράξη η ουσιαστική κοινωνική προσφορά μας μέσω βιώσιμων πρωτοβουλιών.

https://youtu.be/WnkwVBcMCG0

Πρώτη στάση στο αιολικό πάρκο «Λίθος» στα Καλάβρυτα

Το ταξίδι ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα, και το αιολικό πάρκο «Λίθος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1600μ. Το 2021, συνδιοργανώσαμε τον 43ο ποδηλατικό γύρο «Θυσίας», του οποίου η διαδρομή πέρασε δίπλα από το αιολικό πάρκο. Με αυτό τον τρόπο, οι επισκέπτες γνώρισαν καλύτερα το έργο που συντελείται και τα οφέλη για την περιοχή. Έκτοτε βρισκόμαστε δίπλα στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Ο Πρόεδρός της, Βασίλης Διαμαντόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνεργαστήκαμε γιατί έχουμε κοινούς στόχους: τη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας καθώς και το πράσινο αποτύπωμα για το περιβάλλον. Ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών στην διοργάνωση αυτή με πάνω από 400 συμμετοχές, κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την εταιρεία».

Το ταξίδι συνεχίζεται στο φωτοβολταϊκό πάρκο «Βαμβακιές» στην Κοζάνη

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν η Δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη, όπου βρίσκεται σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο «Βαμβακιές»Στο πλαίσιο λειτουργίας του έργου, και σε συνεργασία με τη Wise Greece, το CluBE και το Δήμο Κοζάνης, δημιουργήσαμε το βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies, a social green project», το οποίο στοχεύει στην προώθηση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Μέσω του προγράμματος εκπαιδεύτηκαν 250 νέες και νέοι σε θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα μία δραστήρια ομάδα γυναικών έχει φυτέψει στο φωτοβολταϊκό πάρκο αρωματικά φυτά και βότανα, με σκοπό τη δημιουργία της πρώτης σειράς αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη μέσα από φωτοβολταϊκό πάρκο. Επιπλέον, στο χωριό του Πολυμύλου, στηρίζουμε ενεργά, με συνεχείς πρωτοβουλίες, την τοπική κοινότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σπύρος Αβραμίδης, Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυμύλου: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η εταιρεία προσέφερε εξοπλισμό τεχνολογίας στα παιδιά του δημοτικού προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως ενώ σε συνεννόηση με τον γιατρό του χωριού, δώρισε εξοπλισμό στο Κέντρο Υγείας, βοηθώντας ανθρώπους της περιοχής που δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο».

Επόμενος σταθμός τα αιολικά πάρκα στο Ηράκλειο Κρήτης

Το ταξίδι συνεχίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα με τη λειτουργία των έργων μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των αρπακτικών πτηνών που διέρχονται από την περιοχή. Μια τέτοια δράση υλοποιείται στα αιολικά πάρκα Κουλούκωνα και Άγιου Κύριλλου που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1000μ. Εκεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης μελετήσαμε τις πτήσεις των πτηνών και, με βάση τα αποτελέσματα, τοποθετήσαμε ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία των γύρω βουνών, σε δρομολόγια απομακρυσμένα από τα αιολικά πάρκα της περιοχής. Έτσι, σε μέρες με πυκνή νέφωση, τα πουλιά κατευθύνονται προς τις ταΐστρες για να τραφούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ο Μιχάλης Προμπονάς, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως, «η συνεργασία μας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσα από προγράμματα παρακολούθησης πτηνών στην Κρήτη. Από το 2019 υλοποιούμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και παρακολούθηση ταϊστρών, περιοχών δηλαδή στις οποίες παρέχεται τροφή στα αρπακτικά πτηνά της περιοχής. Έχουμε ήδη ρίξει στις ταΐστρες περίπου 12 τόνους τροφής, οι  οποίοι βοηθούν στην ενίσχυση του πληθυσμού των πτηνών».

Τελικός προορισμός ο Καφηρέας στην Νότια Εύβοια

Το road trip ολοκληρώθηκε στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στην Κάρυστο. Στην περιοχή βρίσκεται η μεγαλύτερη σε λειτουργία συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, ο Καφηρέας. Από την έναρξη κατασκευής του πάρκου, βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στην τοπική κοινωνία, στηρίζοντας συλλόγους και φορείς της περιοχής. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχουμε διοργανώσει είναι η αναδάσωση στο ιστορικό δάσους του Καστανόλογγου, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει συρρικνωθεί κατά 40% και θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια. Η παρέμβαση μας, με συνολική χρηματοδότηση 2εκ. ευρώ, στοχεύει να σταματήσει μείωση αυτή, αναλαμβάνοντας δράση σε 240 στρέμματα του υφιστάμενου δάσους και φύτευση νέων δέντρων στα γύρω 400 στρέμματα. Συνολικά, λοιπόν, το έργο θα φέρει νέα ζωή σε 640 στρέμματα, έκταση περίπου αντίστοιχη των 90 γηπέδων ποδοσφαίρου. Παράλληλα, στηρίζουμε τις δράσεις του  Ποδηλατικού Συλλόγου «Άνεμος» και του Συλλόγου Προστασίας ΑμεΑ «Χέρι-Χέρι». Ο Γεράσιμος Λυκούδης, Πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου «Άνεμος» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία είναι πολύτιμος σύμμαχός μας και μας παρέχει διαρκή στήριξη για κάθε εκδήλωση ή δραστηριότητα που διοργανώνουμε. Τελευταία κάναμε και μια εκδήλωση αποκλειστικά για μικρά παιδιά, η οποία είχε όλα τα παιχνίδια που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία». Με τη σειρά του, ο Γιώργος Παντελής, Γραμματέας του συλλόγου «Χέρι-Χέρι», τόνισε πως «με το βαν που μας δώρισε η εταιρεία εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες του συλλόγου, όπως η μεταφορά των AμεA, εξωτερικές δραστηριότητες και κάθε άλλη μεταφορική ανάγκη».

Θέλοντας να προωθήσουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας και της ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, προωθούμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους των περιοχών όπου δραστηριοποιούμαστε, στηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Σχετικά άρθρα

23 Απριλίου, 2024
Το «Μέλι Κισσούρι» κατοχυρώνεται ως ΠΟΠ με τη συνεισφορά μας
Με την καθοριστική συνεισφορά μας και μετά από διαδικασίες 5 ετών, η Κομισιόν καταχωρεί το ελληνικό ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Η καθοριστική μας συμβολή στην τοπική κοινωνία της Νότιας Εύβοιας αναγνωρίστηκε πρόσφατα και με την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το «Μέλι Κισσούρι», από την Κομισιόν. Το έργο «Υποστήριξη Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου για την καταχώρηση της Ονομασίας “Μέλι Κισσούρι” στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων», ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία τον Ιανουάριο του 2019, και αφορούσε τον Σύλλογο, ο οποίος είναι και ο...
22 Απριλίου, 2024
Vamvakies Social Green Project: Σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα Vamvakies Social Green Project για την περιοχή της Κοζάνης, σχεδιάστηκε με...
10 Απριλίου, 2024
Παρουσιάζουμε το πιο καινοτόμο Control & Monitoring Room έργων ΑΠΕ
Με δυνατότητα διαχείρισης 482ΜW λειτουργικής ισχύος από 59 έργα, η αίθουσα ελέγχου μας, είναι από...