Φωτοβολταϊκό Πάρκο Πέρασμα

Ηλιακά

Τεχνολογία

Σε κατασκευή

Κατάσταση

95 MW

Εγκατεστημένη ισχύς

126,8 GWh/έτος

Παραγωγή ενέργειας

72.512 τόνους ετησίως

Εκπομπές CO2 που αποφεύχθηκαν

36.000 νοικοκυριά ετησίως

Ισοδύναμο ηλεκτρικής ενέργειας
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Φωτοβολταϊκό Πάρκο Πέρασμα

Η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων Πέρασμα βρίσκεται κοντά στα χωριά Μαυροδένδρι και Σιδεράς, στην περιοχή της Κοζάνης, σε υψόμετρο 750 μέτρα. Aποτελείται από 8 έργα και η συνολική εγκατεστημένη του ισχύς, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, θα ανέρχεται στα 95MW.

gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Έργο πνοής για την περιοχή της Κοζάνης

Μετά την επιτυχή ηλέκτριση του ΚΥΤ Κοζάνης, ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρίσεις και οι δοκιμές με τον ΑΔΜΗΕ για όλα τα φωτοβολταϊκά μας έργα που είναι σε κατασκευή και αποτελούν τη συστοιχία Perasma Cluster και Perasma 7.

Τα έργα Perasma 2, 3, 4, 5 και 6, συνολικής ισχύος 70 MW, βρίσκονται στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, ενώ τέθηκε πλέον σε δοκιμαστική λειτουργία και το έργο Perasma 7a (14ΜW). Έτσι, προστίθενται επιπλέον 84MW φωτοβολταϊκής ισχύος στο χαρτοφυλάκιο έργων μας που βρίσκονται σε λειτουργία. Επιπλέον, ήδη ξεκίνησε η κατασκευή σε δύο ακόμη φωτοβολταϊκά έργα, το Perasma 1 (5ΜW) και το Perasma 7b (6MW), με στόχο να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2024.

 

 

Βιώσιμο Εργοτάξιο

Η κατασκευή του συστοιχίας φωτοβολταϊκών πάρκων στο Πέρασμα ακολουθεί το μοντέλο μας «Sustainable Construction Site», μια συλλογή από βέλτιστες πρακτικές που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την διάρκεια της κατασκευής. Ήδη η ενέργεια που καταναλώνεται στο εργοτάξιο, παράγεται αποκλειστικά από ηλιακά πάνελ.

Την ίδια στιγμή, τόσο κατά την φάση κατασκευής όσο και κατά την φάση λειτουργίας του έργου, λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην θίγονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, διασφαλίζουμε την δημιουργία διόδων για την διευκόλυνση της βόσκησης των ζώων, στον ευρύτερο χώρο του έργου.

Παράλληλα, ακολουθώντας τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση παλετών συσκευασίας για δημιουργία δώρων & ξύλινης κατασκευής για την “Κιβωτό”, το πρώτο Κέντρο Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ στην περιοχή της Κοζάνης. Συγκεκριμένα, δόθηκαν περίπου 1000 παλέτες στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, όπου οι σπουδαστές δημιούργησαν μια σειρά ψηφιακών σχεδίων. Τα αντίτυπα των σχεδίων δόθηκαν στα παιδιά της Κιβωτού για να προσθέσουν τις προσωπικές τους πινελιές, και στη συνέχεια δημιουργήθηκε μία ξύλινη κιβωτός μέσα στο οικόπεδο-παιδότοπο του χώρου, η οποία συμβάλλει στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρία.

 

 

Κοινωνικός αντίκτυπος

Δεσμευόμαστε στη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας με τις τοπικές κοινωνίες, τόσο κατά της κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με την Κοινότητα του Μαυροδενδρίου που βρίσκεται κοντά στο έργο.

Έχοντας μέχρι στιγμής υποστηρίξει εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Κοινότητας, καλύψει εργασίες στο Παρεκκλήσι του Κοιμητηρίου και απαντήσει και σε ποικίλες ανάγκες έχουμε ανάπτυξη μία υγιή σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωσή της κατασκευής του έργου.

Το έργο προσφέρει περίπου 200 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε καθημερινή βάση, με το 90% των θέσεων αυτών να καλύπτονται από κατοίκους των γύρω περιοχών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) δημιουργήσαμε – αποκλειστικά για τα νοικοκυριά του Μαυροδενδρίου – ένα ειδικό πρόγραμμα εντοπισμού και αντιμετώπισης των ενεργειακών αναγκών του Μαυροδενδρίου. Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε μελέτη και έρευνα που η οποία είχε ως αντικείμενο τον εντοπισμό των ενεργειακών αναγκών του χωριού, των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος στην περιοχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο χωρίστηκε σε τρεις φάσεις, δημιουργήθηκε το πρώτο one-shop στην Ελλάδα, για την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών και δομής, την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, και την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών.

Σημαντικά επιτεύγματα

milestone image
milestone image
milestone image
milestone image

2022

Έναρξη κατασκευής του έργου

2023

Έναρξη του προγράμματος «Εντοπισμός & αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών»

2024

Υλοποίηση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας

2024

Υλοποίηση του προγράμματος Κυκλικής Οικονομίας "Κιβωτός", στην Κοζάνη.

Σχετικά άρθρα

23 Μαΐου, 2024
Συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
Αναλάβαμε τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και υλοποιήσαμε ένα τριμερές πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι έλαβαν εξατομικευμένη υποστήριξη για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Υποστηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινότητες στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, συμβάλλοντας σταθερά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικά προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για την ολιστική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, καθώς και τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ενεργειακή Φτώχεια - Εντοπισμός και αντιμετώπιση ενεργειακών αναγκών», για την κοινότητα του Μαυροδενδρίου Κοζάνης. Σε κοντινή...
7 Ιουνίου, 2024
Χρυσή διάκριση στα Health & Safety Awards 2024
Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στο...
11 Ιουνίου, 2024
Στηρίζουμε το Πυροσβεστικό Σώμα
Στηρίζοντας εμπράκτως το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, παρείχαμε μία σειρά δωρεάν ενημερωτικών σεμιναρίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα...