Εφαρμόζουμε μια καινοτόμο πρωτοβουλία στα πάρκα μας, η οποία μας βοηθά στις καθημερινές μας δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προστατεύει τη βιοποικιλότητα
Κατά την καθημερινή λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων μας, συναντάμε διάφορες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ενεργειακά αποδοτικούς, φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητήσαμε λύσεις για ένα συχνό φαινόμενο: τις βλάβες και τις φθορές που προκαλούν στις καλωδιώσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων μας, οι πληθυσμοί τρωκτικών. Στόχος μας ήταν να εφαρμόσουμε εναλλακτικές μεθόδους, αποφεύγοντας τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών, οι οποίες θα έβλαπταν το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Έτσι, εντοπίσαμε τον οργανισμό “Τυτώ”, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει ως σκοπό να βοηθήσει την προστασία και αναπαραγωγή της ομώνυμης κουκουβάγιας. Η Τυτώ (Tyto alba) είναι ένα νυκτόβιο αρπακτικό που τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ποντίκια, σε όλο το γεωγραφικό εύρος της κατανομής του. Με στόχο να περιορίσουμε τα τρωκτικά που δημιουργούν βλάβες στον εξοπλισμό των πάρκων, υλοποιούμε σε συνεργασία με τον οργανισμό ένα καινοτόμο πρόγραμμα, τοποθετώντας σε φωτοβολταϊκά έργα μας τεχνητούς κλωβούς που θα εποικιστούν από την Τυτώ.
Μια πρωτοποριακή δράση
Για να εφαρμόσουμε την πρωτοβουλία, αρχικά επιλέξαμε πάρκα σε περιοχές και υψόμετρα στα οποία ευδοκιμεί περισσότερο ο πληθυσμός της Τυτούς. Έχουν ήδη τοποθετηθεί κλωβοί σε 12 πάρκα μας, σε Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα), Ξάνθη (Πεζουλιώτικα, Πολύσιτος), Θεσσαλία (Μάρκο, Μυρίνη, Γεφύρι Ι & ΙΙ, Λάρισα) και Πελοπόννησο (Καβάσιλα, Στρούσσι, Κουρτέσι, Λιμνοχώρι).
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση, καθώς ήμασταν η πρώτη εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα που προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία. Παρακολουθούμε την εξέλιξή του προγράμματος και συλλέγουμε στοιχεία για τα αποτελέσματά του μέχρι στιγμής, με στόχο να διασφαλίσουμε των εποικισμό των κλωβών και να ενισχύσουμε την αναπαραγωγή της Τυτούς.
Πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον
Τα οφέλη της δράσης αυτής είναι πολύπλευρα: οδηγούν σε εξοικονόμηση σε κόστη συντήρησης και αντικατάστασης καλωδίων, αλλά και σε αύξηση της παραγωγής ενέργειας, αφού αποφεύγουμε την καταστροφή των καλωδίων και πιθανές διακοπές στη λειτουργία των inverters. Ταυτόχρονα, προστατεύουμε το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα στις περιοχές των πάρκων, καθώς δεν χρησιμοποιούμε επιβλαβή χημικά για την διαχείριση τρωκτικών, ενώ βοηθάμε ενεργά στην αύξηση του πληθυσμού ενός είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη μας πρωτοβουλία για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε δημιουργήσει ταΐστρες για την προστασία των αρπακτικών πτηνών κοντά στα πάρκα Κουλούκωνας και Άγιος Κύριλλος, στην Κρήτη.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας για τη Δημιουργία Αξίας (Creating Shared Value - CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στον Στόχο 15 - Ζωή στην Στεριά και στον Στόχο 17 - Συνεργασία για τους Στόχους.