14 Αυγούστου 2024
Εφαρμόζουμε μια καινοτόμο πρωτοβουλία στα πάρκα μας, η οποία μας βοηθά στις καθημερινές μας δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προστατεύει τη βιοποικιλότητα
Κατά την καθημερινή λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων μας, συναντάμε διάφορες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ενεργειακά αποδοτικούς, φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητήσαμε λύσεις για ένα συχνό φαινόμενο: τις βλάβες και τις φθορές που προκαλούν στις καλωδιώσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων μας, οι πληθυσμοί τρωκτικών. Στόχος μας ήταν να εφαρμόσουμε εναλλακτικές μεθόδους, αποφεύγοντας τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών, οι οποίες θα έβλαπταν το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Έτσι, εντοπίσαμε τον οργανισμό “Τυτώ”, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει ως σκοπό να βοηθήσει την προστασία και αναπαραγωγή της ομώνυμης κουκουβάγιας. Η Τυτώ (Tyto alba) είναι ένα νυκτόβιο αρπακτικό που τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ποντίκια, σε όλο το γεωγραφικό εύρος της κατανομής του. Με στόχο να περιορίσουμε τα τρωκτικά που δημιουργούν βλάβες στον εξοπλισμό των πάρκων, υλοποιούμε σε συνεργασία με τον οργανισμό ένα καινοτόμο πρόγραμμα, τοποθετώντας σε φωτοβολταϊκά έργα μας τεχνητούς κλωβούς που θα εποικιστούν από την Τυτώ.
Για να εφαρμόσουμε την πρωτοβουλία, αρχικά επιλέξαμε πάρκα σε περιοχές και υψόμετρα στα οποία ευδοκιμεί περισσότερο ο πληθυσμός της Τυτούς. Έχουν ήδη τοποθετηθεί κλωβοί σε 12 πάρκα μας, σε Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα), Ξάνθη (Πεζουλιώτικα, Πολύσιτος), Θεσσαλία (Μάρκο, Μυρίνη, Γεφύρι Ι & ΙΙ, Λάρισα) και Πελοπόννησο (Καβάσιλα, Στρούσσι, Κουρτέσι, Λιμνοχώρι).
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση, καθώς ήμασταν η πρώτη εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα που προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία. Παρακολουθούμε την εξέλιξή του προγράμματος και συλλέγουμε στοιχεία για τα αποτελέσματά του μέχρι στιγμής, με στόχο να διασφαλίσουμε των εποικισμό των κλωβών και να ενισχύσουμε την αναπαραγωγή της Τυτούς.
Τα οφέλη της δράσης αυτής είναι πολύπλευρα: οδηγούν σε εξοικονόμηση σε κόστη συντήρησης και αντικατάστασης καλωδίων, αλλά και σε αύξηση της παραγωγής ενέργειας, αφού αποφεύγουμε την καταστροφή των καλωδίων και πιθανές διακοπές στη λειτουργία των inverters. Ταυτόχρονα, προστατεύουμε το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα στις περιοχές των πάρκων, καθώς δεν χρησιμοποιούμε επιβλαβή χημικά για την διαχείριση τρωκτικών, ενώ βοηθάμε ενεργά στην αύξηση του πληθυσμού ενός είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη μας πρωτοβουλία για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε δημιουργήσει ταΐστρες για την προστασία των αρπακτικών πτηνών κοντά στα πάρκα Κουλούκωνας και Άγιος Κύριλλος, στην Κρήτη.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας για τη Δημιουργία Αξίας (Creating Shared Value - CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στον Στόχο 15 - Ζωή στην Στεριά και στον Στόχο 17 - Συνεργασία για τους Στόχους.
11 Ιουνίου 2024
Στηρίζοντας εμπράκτως το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, παρείχαμε μία σειρά δωρεάν ενημερωτικών σεμιναρίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα με θέμα: «Τρόποι αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε πάρκα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Συνεισφέραμε, έτσι, στην ετοιμότητα και την κατάρτιση των στελεχών του.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των ενημερωτικών σεμιναρίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα: Κοζάνη (Απρίλιος του 2023), Πτολεμαΐδα (Δεκέμβριος του 2023, στη Σχολή Δοκίμων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας), Γρεβενά (Μάρτιος του 2024) και Χαλκιδική (Μάιος του 2024). Τα σεμινάρια παρακολούθησαν 250 Πυροσβέστες από Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και 300 Δόκιμοι των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με σκοπό την ενημέρωσή τους για θέματα ασφάλειας και τους τρόπους αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε φωτοβολταϊκό πάρκο.
Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου ήταν δύο ώρες και η εισήγηση πραγματοποιήθηκε από το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με τη δομή ενός πάρκου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τον τρόπο λειτουργίας του και τον εξοπλισμό Χαμηλής & Μέσης Τάσης.
Ακόμη, παρουσιάστηκαν οι ηλεκτρολογικοί κίνδυνοι, τα μέτρα προστασίας και τέλος τα σενάρια πυρκαγιάς με τις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισης. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε κοντινά φωτοβολταϊκά πάρκα, ώστε οι συμμετέχοντες να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και τα προτεινόμενα μέτρα ασφάλειας και πυρόσβεσης.
Η προσφορά μας προς το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πολυετής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η από κοινού Άσκηση Ετοιμότητας με την 4η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (4η Ε.Μ.Α.Κ.) τον Οκτώβριο του 2022, που διεξήχθη σε Aνεμογεννήτρια στη Ροδόπη.
Η εταιρεία μας θα παραμείνει αρωγός προς το Πυροσβεστικό Σώμα, στηρίζοντας το δύσκολο και καθοριστικό έργο του. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value (CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στους Στόχους 15: Ζωή στη Στεριά & 17: Συνεργασία για τους Στόχους.
4 Ιουνίου 2024
Η 5η Ιουνίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον μας, όπως καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εστιάζει στη #GenerationRestoration, καλώντας κοινωνίες, οργανώσεις και εταιρείες να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Για όλους εμάς, στην Principia, η λέξη περιβάλλον, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων μας καθώς παράγουμε φιλική, πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και παράλληλα συμβάλλουμε τόσο στη μείωση εκπομπών διοξείδιού του άνθρακα όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η αεικίνητη εθελοντική ομάδα των εργαζομένων μας - στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος εταιρικού εθελοντισμού “Be The Hero” - αποφάσισε να κάνει πράξη το παραπάνω σύνθημα του ΟΗΕ καθαρίζοντας την παραλία Λομβάρδα στην Νότια Αττική.
Συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο απορριμμάτων αλλά και υλικών προς ανακύκλωση, όπως πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες αλουμινίου, οι εθελοντές μας συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 5.500 λίτρα απορριμμάτων, σε μία πολύπαθη περιοχή, την οποία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτεται πληθώρα κόσμου.
Συνεπείς για ακόμη μία χρονιά
Σε συνέχεια των καθαρισμών στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας το 2022 και στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας το 2023, η εθελοντές μας για μία ακόμα φορά απέδειξαν την ευαισθησία τους για περιβαλλοντικά ζητήματα. Στόχος αυτή τη φορά ήταν να δώσουμε νέα πνοή στον κόλπο που βρίσκεται στη Νότια Αττική και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις συμβολικές δράσεις καθαρισμού έχουν απομακρυνθεί συνολικά πάνω από 12.500 λίτρα απορριμμάτων και μπαζών.
Μια αποτελεσματική συμμαχία
Ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα. Για αυτό και εμείς στηρίξαμε για τρίτη χρονιά το “Save Your Hood”, το οποίο ενδυναμώνει πρωτοβουλίες και δίνει στους πολίτες τα μέσα να δράσουν παρέχοντας κοινό έδαφος όπου όλοι μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες και τις ανησυχίες τους και να ενισχύσουν ο ένας τον άλλο για πιο υγιείς και βιώσιμες γειτονιές. Μόνο στην Ελλάδα, πάνω από 52.000 εθελοντές του κινήματος έχουν καταφέρει, μέσα σε 3 χρόνια, να μαζέψουν περισσότερα από 11 εκατομμύρια λίτρα σκουπίδια σε συνολικά 289 Δήμους.
Σταθερή μας δέσμευση η προστασία του περιβάλλοντος
Στην Principia, έχουμε σταθερή διαχρονική δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος και φέτος ολοκληρώνεται και παραδίδεται στην τοπική κοινωνία η αναδάσωση του Καστανόλογγου στο όρος Όχη, στην Νότια Εύβοια, στην συστοιχία αιολικών πάρκων “Καφηρέα” δίνοντας νέα ζωή σε 640 στρέμματα δάσους, το οποίο αντιστοιχεί σε 90 γήπεδα ποδοσφαίρου. Συνολικά, από το 2017, έχουμε δενδροφυτεύσει 99.194 δένδρα και φυτά καλύπτοντας συνολική έκταση 1.127 στρεμμάτων.
Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value (CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στους Στόχους 15: Ζωή στη Στεριά & 17: Συνεργασία για τους Στόχους.
19 Ιουλίου 2023
Οι εθελοντικές δράσεις, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, είναι καθοριστικές και ιδιαίτερα σημαντικές για την εργασιακή ευημερία, προσφέροντας παράλληλα στην κοινότητά μας και όπου υπάρχει ανάγκη.
Τo νέο εθελοντικό μας πρόγραμμα με τίτλο “Be The Hero” αναδεικνύει τη σημασία του εθελοντισμού στην υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και την ευεξία που προσφέρει στη ζωή μας γενικότερα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Be The Hero”, τον Σεπτέμβριο του 2022 οργανώσαμε μια σημαντική δράση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού. Η εθελοντική ομάδα μας, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Δείπνο Αγάπης, προετοίμασε και μοίρασε 1.000 μερίδες φαγητού σε αστέγους και άπορους, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους διοργανώσαμε δράση εθελοντικού καθαρισμού στην Πάρνηθα, σε συνεργασία με το κίνημα “Save Your Hood”. Εκεί, συγκεντρώσαμε πάνω από 4.000 λίτρα απορριμμάτων, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 3.000 τ.μ.
Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για κοινωνική συνεισφορά, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, βρεθήκαμε στο πλευρό ευάλωτων συμπολιτών, στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Συγκεκριμένα, συγκεντρώσαμε σχεδόν ένα τόνο τρόφιμα και τα παραδώσαμε σε φορείς και οργανισμούς, σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Εύβοια και Πάτρα.
Η δράση μας συνεχίστηκε και το 2023, γιατί για όλους εμάς, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Επισκεφθήκαμε το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης & Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.), Εκεί, δημιουργήσαμε ειδικούς πίνακες δραστηριοτήτων, δημιουργήσαμε Πασχαλινές λαμπάδες και φτιάξαμε γλυκά μαζί με τα παιδιά, μοιράζοντας αγάπη και έμπρακτη στήριξη.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας. Πιστοί στη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών, πραγματοποιήσαμε άλλη μια πρωτοβουλία καθαρισμού στην περιοχή που περιβάλλει τον υγρότοπο της Βραυρώνας, έναν από τους σημαντικότερους της Αττικής, μέρος του δικτύου Natura 2000. Η ομάδα των εθελοντών μας, μαζί με τα παιδιά τους, ξεκίνησαν τον καθαρισμό της περιοχής γύρω από τον υγρότοπο και συλλέγοντας μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, όπως πλαστικά μπουκάλια και δοχεία αλουμινίου, συμβάλαμε σημαντικά στην αναμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και ποικίλες, γι' αυτό και η τελευταία μας εθελοντική δραστηριότητα ενίσχυσε την πιο σημαντική αξία όλων: τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Διοργανώσαμε αιμοδοσία στα γραφεία μας, η οποία σημείωσε μεγάλη συμμετοχή από τους συναδέλφους μας.
Μέσω των δράσεων αυτών, μετατρεπόμαστε σε «ήρωες» της καθημερινότητας συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω πρωτοβουλιών που συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Δείχνουμε, σε κάθε ευκαιρία, την αλληλεγγύη και την προσφορά μας σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο ζήλος αυτός αποδεικνύεται και από το σύστημα άτυπης επιβράβευσης που έχει καθιερωθεί εσωτερικά. Μέσω αυτού, όλοι έχουμε τη δική μας προσωποποιημένη κορνίζα πάνω στην οποία κολλάμε stickers επιβράβευσης από κάθε εθελοντική δράση στην οποία συμμετέχουμε. Όσοι συγκεντρώσουν τα περισσότερα stickers κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα είναι οι ήρωες της πόλης!
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το εθελοντικό μας πρόγραμμα να εντάσσεται στον Στόχο 2 - Μηδενική Πείνα, στον Στόχο 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, στον Στόχο 10 - Λιγότερες Ανισότητες, στον Στόχο 15 - Ζωή στη Στεριά και στον Στόχο 17 - Συνεργασία για τους Στόχους.