Με τη δύναμη του αέρα

Στις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Στην Principia, είμαστε ανάμεσα στους ηγέτες παραγωγής αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα η οποία φτάνει συνολικά τα 368,60 MW. Κορωνίδα της παραγωγής αποτελεί το πρότυπο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα στη Νότια Εύβοια, ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας με συνολική ισχύ 167,9 MW. Περιλαμβάνει 8 αιολικά πάρκα με 73 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 505GWh ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 294,2 μετρικούς τόνους το χρόνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας (GWEC), σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη από τη χρήση της Αιολικής Ενέργειας αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του αέρα.

Πρωτοβουλίες προς τις τοπικές κοινωνίες

Με αφετηρία τα αιολικά μας πάρκα σε ολόκληρη την Ελλάδα, βρισκόμαστε εμπράκτως δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιόμαστε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πρόσφατα με την καθοριστική συνεισφορά μας και μετά από διαδικασίες 5 ετών, η Κομισιόν καταχώρησε το ελληνικό ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι» που παράγεται στη Νότια Εύβοια, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει το πρώτο μας έργο κυκλικής οικονομίας, κατασκευάζοντας από παλιούς πυλώνες έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο για την αναψυχή πεζοπόρων και επισκεπτών, ο οποίος, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως χρήσιμο σημείο παρατήρησης στο πλαίσιο της πυροπροστασίας.

Η κοινωνική μας προσφορά όμως συνεχίζεται, υποστηρίζοντας το έργο των Αρχών, Φορέων και Συλλόγων. Αναφέρουμε ότι στο αιολικό μας πάρκο Μοναστήρι 2 στη Ροδόπη φιλοξενήσαμε μια άσκηση εκκένωσης ανεμογεννήτριας σε ύψος 65 μέτρων, στην οποία συμμετείχαν μέλη της ομάδας Λειτουργίας & Συντήρησης της εταιρείας μας, στελέχη της 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και η τοπική αστυνομία. Το 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας,  διοργανώσαμε δύο ξεχωριστές αθλητικές δραστηριότητες που συνδύασαν τη σωματική άσκηση, την πνευματική ευεξία, την ενημέρωση γύρω από την αιολική ενέργεια και τη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον κοντά στα αιολικά πάρκα μας, σε Νότια Εύβοια και Εβρο ενώ το 2021, συνδιοργανώσαμε τον 43ο ποδηλατικό γύρο «Θυσίας», του οποίου η διαδρομή πέρασε δίπλα από το αιολικό πάρκο Λίθος στα Καλάβρυτα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα αιολικά μας πάρκα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται μαθητές και φοιτητές οι οποίοι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται σχετικά με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας, της καινοτομίας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα

Στο Ηράκλειο Κρήτης, παράλληλα με τη λειτουργία των έργων μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των αρπακτικών πτηνών που διέρχονται από την περιοχή. Μια τέτοια δράση υλοποιείται στα αιολικά πάρκα Κουλούκωνα και Άγιου Κύριλλου που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1000μ. Εκεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης μελετήσαμε τις πτήσεις των πτηνών. Mε βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, τοποθετήσαμε ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία των γύρω βουνών, σε δρομολόγια απομακρυσμένα από τα αιολικά πάρκα της περιοχής. Έτσι, σε μέρες με πυκνή νέφωση, τα πουλιά κατευθύνονται προς τις ταΐστρες για να τραφούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο παγκόσμιος δρόμος προς την αιολική ενέργεια

Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WWEA), η ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική εγκατεστημένη σε όλο τον κόσμο ξεπερνάει τα 1000 GW, ενώ τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα, πάνω από 7.000 νοικοκυριά και να εξοικονομήσει την κατανάλωση περίπου 7.000 τόνων πετρελαίου.

Επίσης, με στόχο την επίτευξη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το REPowerEU, του οποίου κύριοι πυλώνες είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, η εξοικονόμηση ενέργειας και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Οι ΑΠΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας, καθώς το πλάνο προτείνει τη μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση τους στην παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια. Το REPowerEU θέτει τον  νέο Ευρωπαϊκό δεσμευτικό στόχο ΑΠΕ για το 2030 στο 45%, ενώ παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι στόχοι ΑΠΕ στους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του REPowerEU, η προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030 θα πρέπει να φτάσει τα 510 GW (σε σχέση με 189 GW το 2021). ‘Έτσι με έμμεσο τρόπο η αιολική ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους πλέον ενεργοβόρους τομείς.

Ο άνεμος και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοίγουν το δρόμο για ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον, για ανάπτυξη που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον και σε ανθρώπινη κλίμακα. Οδηγούμε τη βιώσιμη πρόοδο στον κλάδο ενσωματώνοντας τις πιο καινοτόμες λύσεις που διατίθενται, με στόχο τη βελτιστοποίηση του κόστους ενέργειας και εστιάζοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για να έχουμε έναν πιο φιλικό, βιώσιμο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

26 Απριλίου, 2024
Ένα road trip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητάς μας αλλά και δημιουργίας αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές κοινωνίες, διοργανώσαμε ένα πρωτότυπο road trip αειφορίας ανά την Ελλάδα. Από το 2008, έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία των περιοχών που δραστηριοποιούμαστε. Όλα αυτά τα χρόνια, η δραστηριότητά μας σε πάνω από 20 διαφορετικές περιφερειακές ενότητες έχει δώσει λύση σε τοπικές ανάγκες, μέσω δεκάδων προγραμμάτων βιωσιμότητας, αειφορίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Από την Αχαΐα έως την Κοζάνη και από την Νότια Εύβοια έως την Κρήτη, οι άνθρωποί μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς...
25 Απριλίου, 2024
Το «Μέλι Κισσούρι» από τη Ν. Εύβοια, κατοχυρώνεται ως ΠΟΠ, με τη συνεισφορά της Principia
Με την καθοριστική συνεισφορά της Principia και μετά από διαδικασίες 5 ετών, η Κομισιόν καταχωρεί...
3 Απριλίου, 2024
Η Principia αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα
Παρουσιάσθηκε το νέο όνομα και η εταιρική ταυτότητα της εταιρείας κοινών συμφερόντων που προέκυψε από...