Ένα project κυκλικής οικονομίας με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο

Δημιουργήσαμε έναν νέο πρωτότυπο ξύλινο παιδότοπο από χρησιμοποιημένες παλέτες που ονομάστηκε συμβολικά «Κιβωτός».

Στην Κοζάνη, ολοκληρώσαμε ένα νέο καινοτόμο έργο που αξιοποίησε τις αρχές και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας για να προσφέρει εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών αλλά και να ενισχύσει τις υποδομές ψυχαγωγίας του Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός», στην Κοζάνη, που λειτουργεί στη χώρα, από το 2000. Το έργο «Δημιουργία Κιβωτού» χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία, με την συμβολή του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

https://youtu.be/IFAfsgNLcd4

Μέσα από το Έργο αναπτύχθηκαν οι καλλιτεχνικές δεξιότητες των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο, ενισχύθηκε η αντίληψη της ευρύτερης κοινότητας για την αξία της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της κυκλικής οικονομίας και καλλιεργήθηκε περαιτέρω η σχέση της τοπικής κοινωνίας με Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της πρακτικής άσκησης 35 φοιτητών που απασχολήθηκαν στα διαφορετικά στάδια της κατασκευής της «Κιβωτού».

Το «ταξίδι» της παλέτας

Αναλυτικότερα, 500 παλέτες οι οποίες μετέφεραν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» αλλά και 6 τεράστια στροφεία διαμέτρου 1,5μ με καλώδια μέσης τάσης που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη το σημαντικό αυτό project.

Η διαδικασία χωρίστηκε σε τρεις φάσεις. Αρχικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κέντρο αξιοποίησε μέρος των υλικών για να δημιουργήσει ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, διακοσμητικά στολίδια και δώρα, τα οποία επιμελήθηκαν εικαστικά τα παιδιά. Οι παιδικές δημιουργίες προσφέρθηκαν στους εργαζομένους μας, και διατέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Κέντρου.

Στη συνέχεια, σπουδαστές των Εργαστηρίων Γλυπτικής και Διακοσμητικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήσαν πρωτότυπα και χρηστικά ξύλινα παιχνίδια. Τα αντικείμενα βοήθησαν τα παιδιά της «Κιβωτού» να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να προάγουν την κοινωνική τους ένταξη.

Αποκορύφωμα του έργου αποτέλεσε η δημιουργία του ξύλινου παιδότοπου με το όνομα «Κιβωτός», μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Για την κατασκευή του διατέθηκαν περισσότερες από 450 εργατοώρες και χρησιμοποιήθηκε φυσική ξυλεία, καθώς και οι παλέτες και τα στροφεία από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα». Η κιβωτός μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα δεκάδες παιδιά, αποτελώντας ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, συνύπαρξης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ο χώρος είναι στεγασμένος και κατάλληλος για αμαξίδια, προκειμένου κάθε παιδί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο παιχνίδι. Για να συμπληρωθεί το «σκηνικό» της «Κιβωτού», οι εναπομείνασες πρώτες ύλες κατασκευής μεταμορφώθηκαν σε ξύλινα παιχνίδια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός του παιδότοπου.

Έργα με κοινωνικό αντίκτυπο

Η υποστήριξη στο έργο της «Κιβωτού», από το οποίο επωφελούνται ετησίως 120 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Principia για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και προστίθεται σε μια σειρά έργων κυκλικής οικονομίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση παλιών merchandising υλικών στο πλαίσιο του rebranding σε συνεργασία με το Fabric Republic και η δημιουργία χώρου αναψυχής στο αιολικό της πάρκο «Σωρός», στον Έβρο. Με οδηγούς την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία αμοιβαίας αξίας στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Σχετικά άρθρα

25 Ιουλίου, 2022
Πώς η κυκλική οικονομία βοηθά να απολαύσουμε ένα σημείο φυσικής ομορφιάς
Στο αιολικό πάρκο Σωρός, στον Έβρο, δημιουργήσαμε το πρώτο μας έργο κυκλικής οικονομίας στη χώρα.  Χρησιμοποιώντας τμήματα από παλιούς στύλους ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργήσαμε έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο για την αναψυχή πεζοπόρων και επισκεπτών, ο οποίος, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως χρήσιμο σημείο παρατήρησης στο πλαίσιο της πυροπροστασίας. Ένα κιόσκι για τη βιωσιμότητα Στη Θράκη δραστηριοποιούμαστε με πέντε αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 63 MW. Το 2021 εντοπίσαμε 13 ξύλινους πυλώνες μέσης τάσης που είχαν υποστεί βλάβες από την έκθεση σε διάφορα φυσικά φαινόμενα και συζητώντας με τους συναδέλφους μας στο τμήμα «Λειτουργίας και Συντήρησης» για το πως θα μπορούσαμε να τους...
10 Μαΐου, 2024
Δίνοντας νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα: Ένα ταξίδι προς την κυκλική οικονομία
Μία δεύτερη ευκαιρία σε παλιά αντικείμενα της εταιρείας, έναυσμα για μία ακόμη μία πρωτοβουλία κοινωνικής...
23 Μαΐου, 2024
Συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
Αναλάβαμε τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και υλοποιήσαμε ένα τριμερές πρόγραμμα, μέσω...