11 Ιουλίου 2024
Ολοκληρώσαμε για 9η συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Energy on the Go», με το οποίο ευαισθητοποιούμε παιδιά και νέους στην πράσινη ενέργεια
Πάνω από 700 παιδιά και νέοι από την Αθήνα, το Αγρίνιο, τη Λαμία και τα Γρεβενά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να γνωρίσουν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τον κόσμο της πράσινης ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας αλλά να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Energy on the Go» ξεκίνησε το 2014 και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού. Απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές και πραγματοποιείται τόσο σε σχολικές αίθουσες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και στα πάρκα μας, σε όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2023-2024, η ομάδα των εθελοντών εργαζομένων μας πραγματοποίησε επισκέψεις σε πάνω από 12 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Συνολικά, περισσότεροι από 4.000 νέοι έχουν παρακολουθήσει το Energy on The Go.
Μαθητές από τα Γρεβενά και την Έδεσσα, επέλεξαν να επισκεφθούν τα αιολικά μας πάρκα «Μοναστήρι 2» και «Ζωοδόχος Πηγή». Με τη βοήθεια των μηχανικών μας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας αλλά και να μάθουν πώς ο άνεμος «μετατρέπεται» σε ενέργεια.
Στο πάρκο «Ζωοδόχος Πηγή», διοργανώσαμε ακόμη μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας στις 15 Ιουνίου. Σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), «μετατρέψαμε» το αιολικό μας πάρκο στο Βέρμιο σε ένα πρωτότυπο «κέντρο γνώσης» για παιδιά και νέους Προσκόπους.
Τέλος, στο αιολικό πάρκο Μαρτίνο, στη Φθιώτιδα, υλοποιήσαμε μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς υποδεχτήκαμε νέους και νέες από το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στη Λαμία. Έτσι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, με βιωματικό και ψυχαγωγικό τρόπο τις σύγχρονες τεχνολογίες, που βοηθούν στην αξιοποίηση των φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας.
Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η θεματική καλύπτει τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία, την ενεργειακή απόδοση και τις διαφορές μεταξύ ανανεώσιμων και συμβατικών πηγών ενέργειας. Το πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε επισκέψεις εργαζομένων μας στα σχολεία κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, χωρίζεται σε δύο μέρη: μια διαδραστική παρουσίαση και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Η παρουσίαση αποτελείται από βίντεο και φωτογραφίες και απλοποιεί πολύπλοκες έννοιες μέσα από κατανοητά παραδείγματα. Τα παιχνίδια, από την άλλη πλευρά, έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την επίλυση προβλημάτων και την ομαδική εργασία και να ενισχύσουν τις έννοιες που διδάσκονται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Energy on the Go» δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τη γενιά του μέλλοντος και να εισαγάγουμε τα μέλη της στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συνδυάζοντας πρακτική μάθηση και γνώση με καινοτόμες μεθόδους, δείχνουμε άμεσα στους μαθητές την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή, καλλιεργούμε την κατανόησή τους για την αειφορία και αποδεικνύουμε τη σημασία της για το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε τον δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον για τις νέες γενιές.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση.
Μπορείτε να κατεβάσετε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματος εδώ.
26 Ιουνίου 2024
Δημιουργήσαμε έναν νέο πρωτότυπο ξύλινο παιδότοπο από χρησιμοποιημένες παλέτες που ονομάστηκε συμβολικά «Κιβωτός».
Στην Κοζάνη, ολοκληρώσαμε ένα νέο καινοτόμο έργο που αξιοποίησε τις αρχές και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας για να προσφέρει εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών αλλά και να ενισχύσει τις υποδομές ψυχαγωγίας του Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός», στην Κοζάνη, που λειτουργεί στη χώρα, από το 2000. Το έργο «Δημιουργία Κιβωτού» χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία, με την συμβολή του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Μέσα από το Έργο αναπτύχθηκαν οι καλλιτεχνικές δεξιότητες των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο, ενισχύθηκε η αντίληψη της ευρύτερης κοινότητας για την αξία της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της κυκλικής οικονομίας και καλλιεργήθηκε περαιτέρω η σχέση της τοπικής κοινωνίας με Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της πρακτικής άσκησης 35 φοιτητών που απασχολήθηκαν στα διαφορετικά στάδια της κατασκευής της «Κιβωτού».
Αναλυτικότερα, 500 παλέτες οι οποίες μετέφεραν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» αλλά και 6 τεράστια στροφεία διαμέτρου 1,5μ με καλώδια μέσης τάσης που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη το σημαντικό αυτό project.
Η διαδικασία χωρίστηκε σε τρεις φάσεις. Αρχικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κέντρο αξιοποίησε μέρος των υλικών για να δημιουργήσει ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, διακοσμητικά στολίδια και δώρα, τα οποία επιμελήθηκαν εικαστικά τα παιδιά. Οι παιδικές δημιουργίες προσφέρθηκαν στους εργαζομένους μας, και διατέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Κέντρου.
Στη συνέχεια, σπουδαστές των Εργαστηρίων Γλυπτικής και Διακοσμητικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήσαν πρωτότυπα και χρηστικά ξύλινα παιχνίδια. Τα αντικείμενα βοήθησαν τα παιδιά της «Κιβωτού» να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να προάγουν την κοινωνική τους ένταξη.
Αποκορύφωμα του έργου αποτέλεσε η δημιουργία του ξύλινου παιδότοπου με το όνομα «Κιβωτός», μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Για την κατασκευή του διατέθηκαν περισσότερες από 450 εργατοώρες και χρησιμοποιήθηκε φυσική ξυλεία, καθώς και οι παλέτες και τα στροφεία από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα». Η κιβωτός μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα δεκάδες παιδιά, αποτελώντας ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, συνύπαρξης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ο χώρος είναι στεγασμένος και κατάλληλος για αμαξίδια, προκειμένου κάθε παιδί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο παιχνίδι. Για να συμπληρωθεί το «σκηνικό» της «Κιβωτού», οι εναπομείνασες πρώτες ύλες κατασκευής μεταμορφώθηκαν σε ξύλινα παιχνίδια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός του παιδότοπου.
Η υποστήριξη στο έργο της «Κιβωτού», από το οποίο επωφελούνται ετησίως 120 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Principia για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και προστίθεται σε μια σειρά έργων κυκλικής οικονομίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση παλιών merchandising υλικών στο πλαίσιο του rebranding σε συνεργασία με το Fabric Republic και η δημιουργία χώρου αναψυχής στο αιολικό της πάρκο «Σωρός», στον Έβρο. Με οδηγούς την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία αμοιβαίας αξίας στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στους Στόχους 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, 10 - Λιγότερες Ανισότητες και 11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες.
17 Ιουνίου 2024
Την Κυριακή 16 Ιουνίου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας με μια ξεχωριστή πρωτοβουλία.
Για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας, διοργανώσαμε μια δράση σε αιολικό μας πάρκο, για να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στις Ανανεώσιμες Πηγές. Συγκεκριμένα, «μετατρέψαμε» το αιολικό μας πάρκο «Ζωοδόχος Πηγή», στο Βέρμιο, σε ένα πρωτότυπο «κέντρο γνώσης» για παιδιά και νέους Προσκόπους.
Συνεργαστήκαμε, για ακόμη μία χρονιά, με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή ημερήσια δράση για τις ομάδες Προσκόπων της ευρύτερης περιοχής, βασισμένη στο πρότυπο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Energy On The Go». Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μία ξενάγηση στο αιολικό πάρκο «Ζωοδόχος Πηγή», προσφέροντας σε παιδιά και νέους την ευκαιρία να δουν από κοντά την τεχνολογία που «κρύβεται» πίσω από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων.
Στη συνέχεια, συζητήσαμε για τη σημασία της αιολικής ενέργειας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος Ακόμη, εμβαθύναμε στον κλάδο της ενέργειας, διερευνήσαμε συναφείς τομείς σπουδών, ενώ μιλήσαμε για τις επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες καριέρας που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές. Τα εργαστήρια συμπληρώθηκαν από υπαίθριες δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν από τους Προσκόπους για την προώθηση της ομαδικής εργασίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Στους συμμετέχοντες, δόθηκαν τα εκπαιδευτικά έντυπα της ΕΛΕΤΑΕΝ «Μαθαίνω για την Aιολική Ενέργεια» και «Φύσα Αεράκι Φύσα με», τα οποία, μέσα από μια σειρά θεματικών δραστηριοτήτων και δημιουργικών ασκήσεων με σχήματα, πολύχρωμες εικόνες, κρυπτόλεξα, ζωγραφιές και χειροτεχνίες, ενθαρρύνουν τα μικρά παιδιά να παίξουν και να μάθουν περισσότερα για την αιολική ενέργεια και τον καθοριστικό ρόλο των ΑΠΕ.
O Αριστοτέλης Χαντάβας, CEO της Principia, δήλωσε: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνέργειες με την ΕΛΕΤΑΕΝ, αποδεικνύουν τη διαχρονική μας δέσμευσή να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους και κοινωνίες, στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, προσφέροντας ευκαιρίες γνώσης και εκπαίδευσης γύρω από την πράσινη ενέργεια. Παράλληλα, στα πλαίσια του βραβευμένου και εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού μας προγράμματος «Energy On The Go» - το οποίο έχουν ήδη παρακολουθήσει περισσότερα από 5500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα - αναδεικνύουμε τις προοπτικές της πράσινης ενέργειας για το περιβάλλον και την οικονομία, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για επαγγελματική αποκατάσταση.»
Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη από τη χρήση της Αιολικής Ενέργειας αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του αέρα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WindEurope) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας (GWEC).
Με την ενθάρρυνση και την εκπαίδευση της νέας γενιάς σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όλοι εμείς στην Principia συμβάλλουμε ενεργά σε ένα μέλλον που βασίζεται στις καθαρές τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται και με το στρατηγικό μοντέλο μας για τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας, που διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητές της ωφελούν ταυτόχρονα και τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση και τον Στόχο 17: Συνεργασία για τους Στόχους.
23 Μαΐου 2024
Αναλάβαμε τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και υλοποιήσαμε ένα τριμερές πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι έλαβαν εξατομικευμένη υποστήριξη για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Υποστηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινότητες στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, συμβάλλοντας σταθερά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικά προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για την ολιστική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, καθώς και τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ενεργειακή Φτώχεια - Εντοπισμός και αντιμετώπιση ενεργειακών αναγκών», για την κοινότητα του Μαυροδενδρίου Κοζάνης. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων Πέρασμα, με συνολική ισχύ που αγγίζει τα 95 MW και θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
Στόχος του προγράμματος, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος (CluBE) της Δυτικής Μακεδονίας, ήταν η διερεύνηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην Κοζάνη. Η περιοχή του Μαυροδενδρίου επελέγη καθώς βρίσκεται τόσο στην ψυχρότερη ζώνη της χώρας όσο και στο κέντρο της ενεργειακής μετάβασης.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μία λεπτομερής έρευνα, στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι, προκειμένου να καταγραφούν οι ενεργειακές ανάγκες της κοινότητας. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών της περιοχής.
Στη συνέχεια, η εταιρεία αξιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας και δημιούργησε ένα σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις (roadmap) για τα νοικοκυριά, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια.
Παράλληλα με τα παραπάνω και για την πιο ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε ένα one-stop shop. Η υπηρεσία προσέφερε στους ενδιαφερόμενους εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και την αναβάθμιση των κτιρίων.
Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στην υλοποίηση ενεργειακών αναβαθμίσεων στις κατοικίες τους. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή και συστημάτων μπαταριών, αλλά και η βελτίωση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αποτελούν λύσεις στον τομέα αυτό.
Αυτή είναι η μοναδική δομή στην Ελλάδα που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών και εμπειρογνωμόνων, προωθώντας βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές.
Η πρωτοβουλία αποτελεί τμήμα της στρατηγικής μας για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Κοζάνης, υλοποιήσαμε το αγροβολταϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Vamvakies Social Green Project. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ενδυναμώσει δημότες της Κοζάνης ώστε να ξεκινήσουν σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων. Ταυτόχρονα, μια ομάδα από γυναίκες καλλιέργησε αρωματικά φυτά στο φωτοβολταϊκό μας πάρκο στις Βαμβακιές. Οι γυναίκες υποστηρίχθηκαν με στόχο να γίνουν μικρο-επιχειρηματίες, να εμπορευθούν τα πρωτότυπα αυτά προϊόντα και να αποκομίσουν ένα σημαντικό εισόδημα.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στους Στόχους 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, 11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και 12 - Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.
22 Απριλίου 2024
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα Vamvakies A Social Green Project για την περιοχή της Κοζάνης, σχεδιάστηκε με στόχο να υποστηρίξει όσους και όσες ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση, την επιχειρηματικότητα και τη σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων.
Το Vamvakies A Social Green Project, σχεδιάστηκε από την Principia, σε συνεργασία με την Wise Greece και το CluBE, υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης, αποκλειστικά για τον Νομό Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής.
Το πρόγραμμα βασίστηκε σε 2 πυλώνες: την ενδυνάμωση μίας μικρής ομάδας γυναικών για να καλλιεργήσουν φυτά στο φωτοβολταϊκό μας πάρκο «Βαμβακιές» στην Κοζάνη, αλλά και στην παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλους τους Δημότες Κοζάνης με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
Η ιδέα έγινε πράξη και στο φωτοβολταϊκό πάρκο στον Πολύμυλο Κοζάνης, μία μικρή ομάδα γυναικών καλλιέργησε βότανα, τόσο στους ελεύθερους χώρους, αλλά και κάτω από τα πάνελ.
Ταυτόχρονα, οι γυναίκες υποστηρίχθηκαν από μία ομάδα συμβούλων και εκπαιδευτών, με στόχο να γίνουν μικρο-επιχειρηματίες, να εμπορευθούν τα πρωτότυπα αυτά προϊόντα και να αποκομίσουν ένα σημαντικό εισόδημα.
Από τις πρώτες ύλες των καλλιεργειών στις Βαμβακιές, δημιουργήσαμε τη σειρά προϊόντων MYROLAND, η οποία αποτελείται από 7 προϊόντα: μπαχαρικά για κοτόπουλο, μπαχαρικά για χοιρινό, μεσογειακό μείγμα βοτάνων και βοτανικά ροφήματα με γεύση μελομακάρονο, τσουρέκι, banoffee και παλιούρι.
Πρόκειται για την πρώτη φορά στην Ευρώπη που κυκλοφορεί στην αγορά μια σειρά προϊόντων μέσα από τη γη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώθηκαν για όλους τους Δημότες Κοζάνης με στόχο να ενδυναμώσουν και να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μία φορά το μήνα και υποστηρίχθηκαν από μία μεγάλη ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών που βρέθηκε δίπλα στους συμμετέχοντες σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής τους πορείας.
Οι συμμετέχοντες απέκτησαν γνώσεις για τον διατροφικό κλάδο και όχι μόνο, γνώρισαν μέντορες που θα τους βοηθήσουν σε κάθε επαγγελματικό τους βήμα και εκπαιδεύτηκαν πάνω σε πολύ σημαντικά θέματα επιχειρηματικότητας όπως κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, παραγωγή και προώθηση προϊόντων, αποτελεσματική επικοινωνία, ανάπτυξη δικτύου πελατών και συνεργατών, digital marketing και πολλά άλλα.
Το πρόγραμμα Vamvakies A Social Green Project τιμήθηκε για την Καινοτομία και τον Κοινωνικό του Αντίκτυπο με το Bravo Sustainability Award στην κατηγορία Κοινωνία και Συνεργασίες και με το Χρυσό Hellenic Responsible Business Award στην κατηγορία Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη.
Οι πρωτοβουλίες μας εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Το πρόγραμμα Vamvakies Social Green Project εντάσσεται στον Στόχο 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, 5 - Ισότητατων Φύλων και 8 - Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη.
20 Σεπτεμβρίου 2023
Την φετινή σχολική χρονιά, 600 παιδιά και νέοι συμμετείχαν στο καινοτόμο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Energy on the Go», που φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Το καινοτόμο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Energy on the Go» υλοποιείται από το 2014 και έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Το πρόγραμμα, που λαμβάνει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας εδώ και οκτώ χρόνια, εισάγει τους μαθητές στον κόσμο της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας. Έτσι, τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν σύνθετες έννοιες, αλλά και να γίνουν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2022-2023, η ομάδα εθελοντών μας πραγματοποίησε επισκέψεις σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας καλύφθηκαν θέματα όπως η βιωσιμότητα, η κυκλική οικονομία, η ενεργειακή απόδοση και οι διαφορές μεταξύ ανανεώσιμων και συμβατικών πηγών ενέργειας.
Περίπου 600 παιδιά και νέοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να γνωρίσουν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τον κόσμο της πράσινης ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας αλλά να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Από το 2014 έως σήμερα, συνολικά περισσότεροι από 3.000 νέοι έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα.
Παράλληλα, σχολεία από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή επέλεξαν να επισκεφθούν το αιολικό μας Πάρκο, “Μοναστήρι ΙΙ” στη Θράκη. Με τη βοήθεια των μηχανικών μας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας αλλά και να μάθουν πώς ο άνεμος «μετατρέπεται» σε ενέργεια.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας στις 15 Ιουνίου, διοργανώσαμε εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), κοντά σε έργα μας στην Κάρυστο και στην Αλεξανδρούπολη. Τα παιδιά και οι νέοι που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, μέσω του προγράμματος «Energy on the Go» και έντυπου υλικού της ΕΛΕΤΑΕΝ, για την αξία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καθημερινότητά τους.
Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, Επικεφαλής Επικοινωνίας: «Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Energy on the Go μας δίνει τη δυνατότητα να εξηγήσουμε στη νέα γενιά την αξία χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη σημαντικότητα της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητά μας αλλά και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Αυτό που κάνει το Energy on the Go να ξεχωρίζει είναι η μοναδική του προσέγγιση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, που συνδυάζει την πρακτική μάθηση και τη γνώση με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε το δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον για τις επόμενες γενιές».
Η βιωσιμότητα αποτελεί την κινητήριο δύναμη του επιχειρηματικού μας μοντέλου και της ανάπτυξής μας. Έχουμε σχεδιάσει μια αναπτυξιακή στρατηγική που εφαρμόζει συνεχώς βιώσιμες δράσεις και πρακτικές, ώστε να δημιουργούμε αμοιβαία αξία με τις κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε, παραμένοντας παράλληλα πιστοί στους εταιρικούς μας στόχους.
Το πρόγραμμα «Energy on the Go» εντάσσεται στις πρακτικές αυτές, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην κοινότητα των σχολείων. Μέσω του προγράμματος, διαδραματίζουμε συμπληρωματικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών, παρέχοντάς τους σύγχρονες γνώσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας. Με την πρωτοβουλία αυτή στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πιο πράσινου πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές και δείχνουμε τον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση. Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση.
19 Ιουλίου 2023
Οι εθελοντικές δράσεις, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, είναι καθοριστικές και ιδιαίτερα σημαντικές για την εργασιακή ευημερία, προσφέροντας παράλληλα στην κοινότητά μας και όπου υπάρχει ανάγκη.
Τo νέο εθελοντικό μας πρόγραμμα με τίτλο “Be The Hero” αναδεικνύει τη σημασία του εθελοντισμού στην υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και την ευεξία που προσφέρει στη ζωή μας γενικότερα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Be The Hero”, τον Σεπτέμβριο του 2022 οργανώσαμε μια σημαντική δράση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού. Η εθελοντική ομάδα μας, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Δείπνο Αγάπης, προετοίμασε και μοίρασε 1.000 μερίδες φαγητού σε αστέγους και άπορους, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους διοργανώσαμε δράση εθελοντικού καθαρισμού στην Πάρνηθα, σε συνεργασία με το κίνημα “Save Your Hood”. Εκεί, συγκεντρώσαμε πάνω από 4.000 λίτρα απορριμμάτων, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 3.000 τ.μ.
Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για κοινωνική συνεισφορά, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, βρεθήκαμε στο πλευρό ευάλωτων συμπολιτών, στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Συγκεκριμένα, συγκεντρώσαμε σχεδόν ένα τόνο τρόφιμα και τα παραδώσαμε σε φορείς και οργανισμούς, σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Εύβοια και Πάτρα.
Η δράση μας συνεχίστηκε και το 2023, γιατί για όλους εμάς, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Επισκεφθήκαμε το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης & Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.), Εκεί, δημιουργήσαμε ειδικούς πίνακες δραστηριοτήτων, δημιουργήσαμε Πασχαλινές λαμπάδες και φτιάξαμε γλυκά μαζί με τα παιδιά, μοιράζοντας αγάπη και έμπρακτη στήριξη.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας. Πιστοί στη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών, πραγματοποιήσαμε άλλη μια πρωτοβουλία καθαρισμού στην περιοχή που περιβάλλει τον υγρότοπο της Βραυρώνας, έναν από τους σημαντικότερους της Αττικής, μέρος του δικτύου Natura 2000. Η ομάδα των εθελοντών μας, μαζί με τα παιδιά τους, ξεκίνησαν τον καθαρισμό της περιοχής γύρω από τον υγρότοπο και συλλέγοντας μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, όπως πλαστικά μπουκάλια και δοχεία αλουμινίου, συμβάλαμε σημαντικά στην αναμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και ποικίλες, γι' αυτό και η τελευταία μας εθελοντική δραστηριότητα ενίσχυσε την πιο σημαντική αξία όλων: τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Διοργανώσαμε αιμοδοσία στα γραφεία μας, η οποία σημείωσε μεγάλη συμμετοχή από τους συναδέλφους μας.
Μέσω των δράσεων αυτών, μετατρεπόμαστε σε «ήρωες» της καθημερινότητας συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω πρωτοβουλιών που συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Δείχνουμε, σε κάθε ευκαιρία, την αλληλεγγύη και την προσφορά μας σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο ζήλος αυτός αποδεικνύεται και από το σύστημα άτυπης επιβράβευσης που έχει καθιερωθεί εσωτερικά. Μέσω αυτού, όλοι έχουμε τη δική μας προσωποποιημένη κορνίζα πάνω στην οποία κολλάμε stickers επιβράβευσης από κάθε εθελοντική δράση στην οποία συμμετέχουμε. Όσοι συγκεντρώσουν τα περισσότερα stickers κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα είναι οι ήρωες της πόλης!
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το εθελοντικό μας πρόγραμμα να εντάσσεται στον Στόχο 2 - Μηδενική Πείνα, στον Στόχο 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, στον Στόχο 10 - Λιγότερες Ανισότητες, στον Στόχο 15 - Ζωή στη Στεριά και στον Στόχο 17 - Συνεργασία για τους Στόχους.
17 Ιουλίου 2023
Υποδεχτήκαμε μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Αιολικό Πάρκο Μαρτίνο, στη Φθιώτιδα
Υλοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια μια σειρά από προγράμματα που ως στόχο έχουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων σχετικά με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας, της καινοτομίας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποδεχτήκαμε και ξεναγήσαμε στο Αιολικό μας Πάρκο Μαρτίνο, στη Φθιώτιδα, πάνω από 40 φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ομάδα των φοιτητών απαρτίζει το Power & Energy Society του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers) στο ΕΜΠ, του οποίου κύριος πυλώνας είναι η επιστημονική γνώση στον τομέα της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μαρτίνο, οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις μας, και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες λειτουργίας και συντήρησης του πάρκου. Στη συνέχεια, είδαν από κοντά τους μηχανισμούς λειτουργίας μιας ανεμογεννήτριας, συνομιλώντας με μηχανικούς της εταιρείας μας για τις τεχνολογικές εξελίξεις του τομέα και τις καινοτομίες αποθήκευσης, υβριδοποίησης και repowering.
Τέλος, συζήτησαν με στελέχη μας για τις προοπτικές εργασίας σε εταιρείες ενέργειας και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών. Άλλωστε, ο κλάδος αναπτύσσεται ραγδαία, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, και οι σημερινοί φοιτητές είναι αυτοί που τα επόμενα χρόνια θα στελεχώσουν την πράσινη μετάβαση, κατακτώντας νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και εφαρμόζοντας νέες καινοτόμες λύσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Η δράση αυτή εντάσσεται στις εκπαιδευτικές μας πρωτοβουλίες για να φέρουμε τη νέα γενιά πιο κοντά στην πράσινη ενέργεια. Άλλωστε, υλοποιούμε από το 2014 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Energy On The Go", με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των εφαρμογών τους στην καθημερινή ζωή.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι δράσεις μας για τη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας (Creating Shared Value - CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εντάσσεται στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση.
20 Ιουνίου 2023
Διοργανώσαμε δύο ξεχωριστές αθλητικές δραστηριότητες που συνδύασαν τη σωματική άσκηση, την πνευματική ευεξία, την ενημέρωση γύρω από την αιολική ενέργεια και τη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον κοντά στα αιολικά πάρκα μας.
Την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, γιορτάζουμε τη συμβολή του ανέμου στην παραγωγή ενέργειας, στην απολιγνιτοποίηση και στην ευημερία της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώσαμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), δράσεις για παιδιά και νέους, κοντά σε έργα μας στην Κάρυστο και στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήσαμε πεζοπορικές και ποδηλατικές δραστηριότητες, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους, αλλά και πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για μικρούς και μεγάλους.
Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρυστίας «Άνεμος», διοργανώσαμε διασυλλογικό πρωτάθλημα mountain bike σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα στα Κοντορέματα Καρύστου, κοντά στο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, στη Νότια Εύβοια. Περισσότερα από 300 παιδιά και έφηβοι από ποδηλατικούς συλλόγους της χώρας συμμετείχαν στους αγώνες και στα ειδικά ποδηλατικά τουρνουά και ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, διένυσαν την κυκλική πίστα η οποία, περιλάμβανε κορμούς, χαντάκια, άλματα και τεχνητά εμπόδια.
Το Σάββατο 17 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε πεζοπορία κοντά στο χωριό Αισύμη στην περιοχή του αιολικού μας πάρκου στον Σωρό Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την «Higher than Everest». Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, οι 150 συμμετέχοντες, στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι, ενημερώθηκαν σχετικά με τα οφέλη της παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο, ευαισθητοποιήθηκαν για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην βιωσιμότητα και συμμετείχαν σε διασκεδαστικά, ομαδικά παιχνίδια.
Και στις δύο δράσεις, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αξία των ΑΠΕ στην καθημερινότητά τους μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Energy On The Go», αλλά και μέσω εντύπου υλικού της ΕΛΕΤΑΕΝ. Τα έντυπα της «Μαθαίνω για την Aιολική Ενέργεια» και «Φύσα Αεράκι Φύσα με», μέσα από μια σειρά θεματικών δραστηριοτήτων και δημιουργικών ασκήσεων με σχήματα, πολύχρωμες εικόνες, κρυπτόλεξα, ζωγραφιές και χειροτεχνίες, ενθαρρύνουν τα μικρά παιδιά να παίξουν και να μάθουν περισσότερα για την αιολική ενέργεια και τον καθοριστικό ρόλο των ΑΠΕ.
Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WindEurope) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας (GWEC). Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που στηρίζεται στη δημιουργία σχέσεων αμοιβαίας αξίας, προωθώντας πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος των κατοίκων και του οικοσυστήματος των περιοχών που δραστηριοποιούμαστε. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η οποία βασίζεται στην καλλιέργεια μιας σχέσης εμπιστοσύνης και στην ανάπτυξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Οι δράσεις μας για τη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας (Creating Shared Value - CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εντάσσεται στον Στόχο 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση και στον Στόχο 17 - Συνεργασία για τους Στόχους.
11 Φεβρουαρίου 2023
Η 11η Φεβρουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη. Δείχνοντας την έμπρακτη υποστήριξη μας, καλωσορίσαμε μια ομάδα νεαρών γυναικών στις εγκαταστάσεις μας, για να παρουσιάσουμε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα
Η ενέργεια παραμένει ένας από τους τομείς με τη μικρότερη συμμετοχή γυναικών και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι γυναίκες αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των γυναικών ανάμεσα στους φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο να αυξάνεται διαρκώς, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται καλύπτοντας μόνο το 25% των θέσεων εργασίας και μόλις το 3% των θέσεων ευθύνης και ηγεσίας.
Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη (11 Φεβρουαρίου), αποτέλεσε για εμάς μια ευκαιρία να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε γυναίκες που θέλουν να πάρουν μια γεύση από το μέλλον τους στον χώρο της ενέργειας. Για αυτό το λόγο, υποδεχτήκαμε στα γραφεία μας στην Αθήνα επωφελούμενες από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ. Κορίτσια τα οποία μόλις τελείωσαν το σχολείο ή κάνουν τα πρώτα τους εργασιακά βήματα ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας. Συζήτησαν, επίσης, με στελέχη και γυναίκες μηχανικούς τις μεγάλες επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της ενέργειας και τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Διαθέτουμε το πιο σύγχρονο Control & Monitoring Room αντίστοιχης εταιρείας στη χώρα και εφαρμόζοντας νέες, σύγχρονες τεχνολογίες με επαναστατικές βιώσιμες πρακτικές στα έργα μας. Αποτελούμε μία εταιρεία που όχι μόνο συνδυάζει τις ΑΠΕ με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων αλλά παρέχουμε και στους εργαζομένους μας ένα περιβάλλον με συνεχή εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε εμπράκτως το έργο της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, και την ενδυνάμωση των παιδιών που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας στα πρώτα τους βήματα ως ενεργά, αυτοδύναμα και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας. Οι νεαρές επισκέπτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν το Control & Motoring Room της εταιρείας μας, ενώ στη συνέχεια στελέχη μας μοιράστηκαν μαζί τους χρήσιμες συμβουλές για το πως να λάβουν μέρος σε μια επαγγελματική συνέντευξη, η οποία σήμερα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εύρεση εργασίας.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, γυναίκες συνάδελφοί μας μοιράστηκαν με συμμετέχουσες τις εμπειρίες τους από τον τομέα της ενέργειας, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, καθώς και την αμέριστη στήριξη που είχαν από την εταιρεία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, σταθήκαμε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά και τα στερεότυπα με τα οποία καλούνται να αναμετρηθούν οι γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία και την ενέργεια – δύο τομείς που ακόμα θεωρούνται «ανδρικοί».
Η εταιρεία μας έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τις γυναίκες και ενθαρρύνουν την εξέλιξή τους σε θέσεις ευθύνης, διαμορφώνοντας ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το «Her Community» στο οποίο όλες οι γυναίκες συνάδελφοί μας συζητούν ελεύθερα και οργανώνουν εργαστήρια με ειδικούς καλεσμένους πάνω σε θέματα που τις απασχολούν. Μία ακόμη πρωτοβουλία είναι η διοργάνωση του προγράμματος «Women engineers at schools», με το οποίο γυναίκες στελέχη μας συνομιλούν με μαθήτριες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του επαγγέλματος του μηχανικού, με σκοπό να δείξουν ότι και οι γυναίκες μπορούν να είναι εξαίρετες μηχανικοί και να ενθαρρύνουν περισσότερα κορίτσια να το επιλέξουν ως καριέρα.
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ καλύπτοντας μέρος των εξόδων των φοιτητριών για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, πάντα μέσα από το πρίσμα της ισότητας και της άρσης των εμποδίων για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών, καθώς είμαστε η πρώτη εταιρεία ΑΠΕ που έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ε.Ε.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι δράσεις μας για τη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας (Creating Shared Value - CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εντάσσεται στον Στόχο 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση και στον Στόχο 5 - Ισότητα των Φύλων.