30 Ιουλίου 2024
Στα Σιδερά Κοζάνης, κοντά στη νέα συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων Πέρασμα, ολοκληρώσαμε την ανακαίνιση του παλιού σχολείου του χωριού που αποτελεί πλέον κέντρο πολιτιστικής συνάντησης της τοπικής κοινότητας.
Στο πλαίσιο κοινωνικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών μας στην ευρύτερη περιοχή κατασκευής της νέας συστοιχίας φωτοβολταϊκών πάρκων “Πέρασμα” της εταιρείας μας, ολοκληρώσαμε την ανακαίνιση του παλιού ιστορικού σχολικού κτιρίου, στο χωριό Σιδερά Κοζάνης. Η ανάγκη ανακαίνισης προϋπήρχε και έπειτα από διάλογο με την τοπική κοινότητα υλοποιήθηκε από εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας μας και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.
[bafg id="3450"]Το παλιό σχολικό κτίριο του χωριού κατασκευάστηκε περίπου το 1930 και λειτούργησε ως εκπαιδευτήριο για πολλά χρόνια προσφέροντας γνώση στα παιδιά του χωριού και αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού μαθητών που διαμένουν πλέον στον Σιδερά, η λειτουργία του σχολείου διακόπηκε και σήμερα, το κτίριο φιλοξενεί το πολιτιστικό κέντρο του χωριού καθώς και όλες τις δραστηριότητες της κοινότητας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, το κτίριο υπέστη σημαντικές φθορές στο εξωτερικό του. Έτσι, σχεδιάσαμε μια πρωτοβουλία που ως στόχο είχε την πλήρη αναμόρφωση της πρόσοψης του κτιρίου, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου.
Η αρχική όψη του κτιρίου ήταν πέτρινη, όμως είχε καλυφθεί από σοβά, χάνοντας την όμορφη και παραδοσιακή του εμφάνιση. Παράλληλα, η φυσική φθορά είχε αλλοιώσει στην πάροδο των ετών τα χαρακτηριστικά του. Έτσι, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, αποφασίσαμε να αναδείξουμε την αρχική αρχιτεκτονική του κτιρίου, με σεβασμό στην ιστορική κατασκευή και την παράδοση της λιθοδομής. Οι εργασίες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αφαίρεση των επιχρισμάτων και των σοβάδων, τη λείανση της πέτρας και των αρμών, καθώς και την κατασκευή συστήματος ώστε τα υπόγεια ύδατα και η υγρασία να μην προκαλέσουν φθορά στις εξωτερικές επιφάνειες. Παράλληλα, τοποθετήθηκε κρυφός φωτισμός ο οποίο αναδεικνύει ακόμη καλύτερα την πέτρα.
Μετά το πέρας των εργασιών, παραδώσαμε το παλιό σχολείο, το οποίο πλέον αναδεικνύει την ιστορική αξία του κτιρίου και ενισχύει τη σημασία του ως κέντρο όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα Σιδερά. Πρόσφατα, στον προαύλιο χώρο του ανακαινισμένου κτιρίου φιλοξενήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Σιδερών «Οι Πρόσφυγες», και στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο στα Σιδερά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας σε δράσεις που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο και την τοπική κοινωνία της Κοζάνης. Οι πολύπλευρες αυτές δράσεις περιλαμβάνουν τη στήριξη μας σε οργανισμούς και σε πολιτιστικές δραστηριότητες της κοινότητας, το πρόγραμμα εντοπισμού ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, αλλά και το έργο της «Κιβωτού», στο πλαίσιο του οποίου αξιοποιήσαμε εκατοντάδες παλέτες από τη συστοιχία του Περάσματος για να κατασκευάσουμε έναν ξύλινο παιδότοπο για παιδιά με αναπηρία.
Οι πρωτοβουλίες μας για τη Δημιουργία Αξίας (Creating Shared Value – CSV) εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με τη συγκεκριμένη δράση να εντάσσεται στον Στόχο 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες.
26 Ιουνίου 2024
Δημιουργήσαμε έναν νέο πρωτότυπο ξύλινο παιδότοπο από χρησιμοποιημένες παλέτες που ονομάστηκε συμβολικά «Κιβωτός».
Στην Κοζάνη, ολοκληρώσαμε ένα νέο καινοτόμο έργο που αξιοποίησε τις αρχές και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας για να προσφέρει εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών αλλά και να ενισχύσει τις υποδομές ψυχαγωγίας του Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός», στην Κοζάνη, που λειτουργεί στη χώρα, από το 2000. Το έργο «Δημιουργία Κιβωτού» χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία, με την συμβολή του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Μέσα από το Έργο αναπτύχθηκαν οι καλλιτεχνικές δεξιότητες των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο, ενισχύθηκε η αντίληψη της ευρύτερης κοινότητας για την αξία της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της κυκλικής οικονομίας και καλλιεργήθηκε περαιτέρω η σχέση της τοπικής κοινωνίας με Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της πρακτικής άσκησης 35 φοιτητών που απασχολήθηκαν στα διαφορετικά στάδια της κατασκευής της «Κιβωτού».
Αναλυτικότερα, 500 παλέτες οι οποίες μετέφεραν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» αλλά και 6 τεράστια στροφεία διαμέτρου 1,5μ με καλώδια μέσης τάσης που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη το σημαντικό αυτό project.
Η διαδικασία χωρίστηκε σε τρεις φάσεις. Αρχικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κέντρο αξιοποίησε μέρος των υλικών για να δημιουργήσει ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, διακοσμητικά στολίδια και δώρα, τα οποία επιμελήθηκαν εικαστικά τα παιδιά. Οι παιδικές δημιουργίες προσφέρθηκαν στους εργαζομένους μας, και διατέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Κέντρου.
Στη συνέχεια, σπουδαστές των Εργαστηρίων Γλυπτικής και Διακοσμητικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήσαν πρωτότυπα και χρηστικά ξύλινα παιχνίδια. Τα αντικείμενα βοήθησαν τα παιδιά της «Κιβωτού» να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να προάγουν την κοινωνική τους ένταξη.
Αποκορύφωμα του έργου αποτέλεσε η δημιουργία του ξύλινου παιδότοπου με το όνομα «Κιβωτός», μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Για την κατασκευή του διατέθηκαν περισσότερες από 450 εργατοώρες και χρησιμοποιήθηκε φυσική ξυλεία, καθώς και οι παλέτες και τα στροφεία από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα». Η κιβωτός μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα δεκάδες παιδιά, αποτελώντας ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, συνύπαρξης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ο χώρος είναι στεγασμένος και κατάλληλος για αμαξίδια, προκειμένου κάθε παιδί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο παιχνίδι. Για να συμπληρωθεί το «σκηνικό» της «Κιβωτού», οι εναπομείνασες πρώτες ύλες κατασκευής μεταμορφώθηκαν σε ξύλινα παιχνίδια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός του παιδότοπου.
Η υποστήριξη στο έργο της «Κιβωτού», από το οποίο επωφελούνται ετησίως 120 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Principia για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και προστίθεται σε μια σειρά έργων κυκλικής οικονομίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση παλιών merchandising υλικών στο πλαίσιο του rebranding σε συνεργασία με το Fabric Republic και η δημιουργία χώρου αναψυχής στο αιολικό της πάρκο «Σωρός», στον Έβρο. Με οδηγούς την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία αμοιβαίας αξίας στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στους Στόχους 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, 10 - Λιγότερες Ανισότητες και 11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες.
23 Μαΐου 2024
Αναλάβαμε τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και υλοποιήσαμε ένα τριμερές πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι έλαβαν εξατομικευμένη υποστήριξη για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Υποστηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινότητες στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, συμβάλλοντας σταθερά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικά προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για την ολιστική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, καθώς και τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ενεργειακή Φτώχεια - Εντοπισμός και αντιμετώπιση ενεργειακών αναγκών», για την κοινότητα του Μαυροδενδρίου Κοζάνης. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων Πέρασμα, με συνολική ισχύ που αγγίζει τα 95 MW και θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
Στόχος του προγράμματος, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος (CluBE) της Δυτικής Μακεδονίας, ήταν η διερεύνηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην Κοζάνη. Η περιοχή του Μαυροδενδρίου επελέγη καθώς βρίσκεται τόσο στην ψυχρότερη ζώνη της χώρας όσο και στο κέντρο της ενεργειακής μετάβασης.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μία λεπτομερής έρευνα, στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι, προκειμένου να καταγραφούν οι ενεργειακές ανάγκες της κοινότητας. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών της περιοχής.
Στη συνέχεια, η εταιρεία αξιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας και δημιούργησε ένα σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις (roadmap) για τα νοικοκυριά, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια.
Παράλληλα με τα παραπάνω και για την πιο ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε ένα one-stop shop. Η υπηρεσία προσέφερε στους ενδιαφερόμενους εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και την αναβάθμιση των κτιρίων.
Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στην υλοποίηση ενεργειακών αναβαθμίσεων στις κατοικίες τους. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή και συστημάτων μπαταριών, αλλά και η βελτίωση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αποτελούν λύσεις στον τομέα αυτό.
Αυτή είναι η μοναδική δομή στην Ελλάδα που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών και εμπειρογνωμόνων, προωθώντας βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές.
Η πρωτοβουλία αποτελεί τμήμα της στρατηγικής μας για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Κοζάνης, υλοποιήσαμε το αγροβολταϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Vamvakies Social Green Project. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ενδυναμώσει δημότες της Κοζάνης ώστε να ξεκινήσουν σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων. Ταυτόχρονα, μια ομάδα από γυναίκες καλλιέργησε αρωματικά φυτά στο φωτοβολταϊκό μας πάρκο στις Βαμβακιές. Οι γυναίκες υποστηρίχθηκαν με στόχο να γίνουν μικρο-επιχειρηματίες, να εμπορευθούν τα πρωτότυπα αυτά προϊόντα και να αποκομίσουν ένα σημαντικό εισόδημα.
Αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο μέλλον των νέων. Οι πρωτοβουλίες μας Creating Shared Value - CSV εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στους Στόχους 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση, 11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και 12 - Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.